Fabrici: Izveštaj EK potvrđuje posvećenost Srbije putu ka EU

Vesti 17. apr. 201817:27 > 17:29
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas u Beogradu da izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim reformama potvrdjuje posvećenost Vlade Srbije evropskom putu, da je u ekonomiji ostvaren dobar napredak, ali da pitanje političkog uticaja na pravosuđe nije rešeno.

„U pravosuđu je ostvaren određen napredak, ali pitanje političkog uticaja na pravosuđe još nije rešeno, a treba da se reši“, rekao je Fabrici na zajedničkoj konferenciji za medije s premijerkom Srbije Anom Brnabić.

On je naveo da je u Izveštaju EK, koji se odnosi na period od kraja 2016. do početka 2018. godine, konstatovan određen napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i pozitivna uloga u regionalnoj saradnji, naročito s Prištinom.

Dodao je da „Srbija mora da uloži napor da se postignuti sporazumi sprovode i da se dogovor s Prištinom pretoči u pravno-obavezujući sporazum“.

Kad je reč o delu izveštaja koji se tiče ekonomskih kriterijuma, ostvaren je dobar napredak, ocenio je Fabrici.

„Snažni rezultati su u oblasti fiskalne politike, Srbija je postigla budžetski suficit. Izvoz je porastao, strane direktne investicije su porasle, poboljšana je i poslovna klima“, naveo je šef Delegacije EU u Srbiji.

Naveo je da su potrebne dalje reforme poreske i javne uprave, reforme na suzbijanju sive ekonomije, ali je „naglasio da je Srbija postigla važne rezultate u ekonomskom domenu“.