EK: Srbija napredovala, ali da poboljša vladavinu prava

Vesti 17. apr 201815:52 > 15:52
REUTERS/Vincent Kessler

Evropska komisija u izveštaju o napretku Zapadnog Balkana u evropskim reformama ocenila je da je Srbija ostvarila napredak u pregovorima o članstvu s EU, ali da će sveukupni ritam pregovora zavisiti posebno od toka promena na polju vladavine prava i normalizacije odnosa s Kosovom. Za Kosovo su ključne evropske reforme i dijalog sa Beogradom.

Srbija je napredovala, ali mora pospešiti vladavinu prava i odnose s Kosovom, navodi EK.

„Mada je izvestan napredak ostvaren u vladavini zakona, Srbija mora ojačati napore i dati opipljivije rezultate, naročito kad je reč o uslovima za slobodu izražavanja“, navodi Evropska komisija.

 U izveštaju, koji je prvi put sačinjen za razdoblje od godinu i po dana i uključuje zamašniju ekonomsku analizu, takođe se stavlja do znanja da je nužno da vlasti u Beogradu „ojačaju nezavisnost i sveukupnu efikasnost pravosudnog sistema“ i „ostvare održiv napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala“.

U dokumentu Evropske komisije se navodi da „Srbija treba da produbi angažovanje u dijalogu s Kosovom, uključujući primenu svih dogovora, a posebno onog o energiji“.

Takodje se ističe da je da je „s tim u vezi dobrodošla inicijativa srpskog predsednika (Aleksandra Vučića) za pokretanje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu“.

„Srbija treba da nastavi da igra pozitivnu ulogu u regionu u poboljšanju regionalnih veza i očuvanju stabilnosti“, poručuje Komisija u Briselu.

„Ekonomske reforme u Srbiji daju rezultate, posebno u makroekonomskoj stabilizaciji“, navodi izvršno telo EU i napominje da su državne i privatne investicije nedovoljne, a nužno je da se poboljšaju uslovi privredjivanja za mala i srednja preduzeća.

Komsija je stavlja do znanja da su „i dalje nedovoljne krupnije strukturne reforme državne uprave, poreskih vlasti i državnih preduzeća“.

Za Kosovo ključne evropske reforme i dijalog sa Beogradom

Evropska komisija očekuje od Kosova da na evropskom putu ubrza neophodne reforme, izgradi konsenzus oko ključnih strateških pitanja i ojača angažovanje u dijalogu sa Srbijom, kao i da sprovede sve postignute sporazume, posebno sporazum o Zajednici srpskih opština.

 To se navodi u Paketu proširenja EU 2018 koji su visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han danas predstavili u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta.

U delu koji se odnosi na Kosovo Evropska komisija ocenjuje da je u protekloj godini bio usporen rad parlamenta i reformski proces zbog odugovlačenog izbornog perioda.

Politički akteri treba da se angažuju u konstruktivnom dijalogu s parlamentom kao ključnim forumom za političke debate a nova vlade i skupština da preduzmu reforme vezane za EU i da se one tretiraju kao prioriteti, navodi se u dokumentu.

Takodje se traži izgradnja konsenzusa oko ključnih strateških pitanja za Kosovo.

Od prištinskih vlasti se očekuje i ubrzanje implementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i agende evropskih reformi.

U delu predstavljenog dokumenta koji se odnosi na Kosovo takodje se izražava „ozbiljna zabrinutost“ zbog prošlogodišnjeg pokušaja u Skupštini da se ukine Specijalni sud.

„Biće od ključne važnosti za Kosovo da u potpunosti ispuni medjunarodne obaveze koje se tiču specijalnih komora i kancelarije specijalnog tužioca koje su uspostavljene da bi se razjasnili odredjeni navodi o medjunarodnim zločinima počinjenim u kontekstu sukoba na Kosovu“, navodi se u izveštaju.

Kao pozitivan razvoj na Kosovu, Evropska komisija navodi dugoočekivanu ratifikaciju graničnog sporazuma sa Crnom Gorom što je ključni uslov za liberalizaciju viza uz jačanje napora u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Napredak je, navodi se, ostvaren i na ekonomskom planu, posebno na poboljšanju poslovnog okruženja, ali su nužne mere za suzbijanje neformalne ekonomije i visoke nezaposlenosti.

A o proširenju EU bilo je reči i u Evropskom parlamentu. Pogledajte šta je rečeno tokom diskusije: