Uhapšen muškarac u Leskovcu zbog napada na ekipu TV Prva

Vesti 17. apr. 201814:42 > 14:44
Podeli:
Izvor: N1

Pripаdnici MUP u Leskovcu uhаpsili su M.J. (41) osumnjičenog dа je jutros nаpаo novinаrа i snimаteljа Televizije "Prvа".

Sumnjа se dа je on pretio ekipi „Prve“ kojа je u blizini njegovog lokаlа imаlа zаkаzаn intervju, а potom je snimаteljа više putа udаrio u lice i nаneo mu lаke telesne povrede.

Zbog postojаnjа osnovа sumnje dа je izvršio krivično delo nаsilničko ponаšаnje, M. J. je uz krivičnu prijаvu priveden zаmeniku Osnovnog jаvnog tužilаštvа u Leskovcu, saopštio je MUP.

NUNS pozdravlja brzu reakciju policije

Izvor : N1

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozdravilo je brzu reakciju policije u Leskovcu koja je uhapsila napadača na ekipu TV Prva.

U saopštenju NUNS-a se podseća da su snimatelj i novinar TV Prva, Danilo Mašojević i Vladeta Urošević, imali zakazani intervju sa gradonačelnikom Leskovca za uključenje u jutarnji program.

Kada su stigli na dogovoreno mesto i parkirali se, nepoznati muškarac iz obližnjeg lokala počeo je da viče i da im preti, a zatim je svojim automobilom blokirao vozilo TV ekipe.

Kada su počeli da iznose opremu iz auta, čovek je izudarao snimatelja Mašojevića i naneo mu lakše telesne povrede glave.

„NUNS snažno osuđuje napad i podseća da svaki napad na novinara predstavlja napad na slobodu izražavanja. Udruženje je slučaj prijavilo tužilaštvu i očekuje da će biti efikasno procesuiran a napadač adekvatno kažnjen“, naveo je NUNS.

Veliki broj pritisaka na medije

To novinarsko udruženje je, takođe, podsetilo da je to drugi registrovani fizički napad na predstavnike medija od 2018. godine, dok je broj verbalnih pretnji i pritisaka znatno veći i iznosi 29.

„Ovako veliki broj pritisaka i napada na novinare je posledica negovanja politike nekažnjivosti napadača jer država i njeni zvaničnici ne šalju jasnu poruku da je u potpunosti neprihvatljivo na bilo koji način obračunavati se sa novinarima koji obavljaju posao u javnom interesu“, navodi NUNS.