Saga o Slaviji nastavljena: CIP negira krivicu, preti tužbom

Vesti 16. apr 201817:27 > 17:28
N1

Ko je kriv što se tek izgrađeni plato na Slaviji uveliko raspada? Glavni izvođač radova, podizvođač, projektant, nadzorni organ ili investitor? Zavisi kog pitate.

Saga oko novog platoa na Slaviji koji se raspada se nastavlja. Pošto je gradski menadžer prozvao glavnog izvođača radova – firmu MBA „Ratko Mitrović“, a glavni izvođač optužio Institut CIP da je kao projektant nametnuo podizvođača koji je izvodio radove na platou – direktor CIP-a, u razgovoru za N1, demantuje sve navode firme MBA Ratko Mitrović, a protiv vlasnika Branka Miljkovića najavljuje tužbu.

„Da vam kažem iskreno, s tim izvođačem bilo je i ranije problema u Beogradu i ja nikad nisam srećan kad taj izvođač dobije posao u gradu“, rekao je Goran Vesić, gradski menadžer. 

„Projektant koji je projektovao dato rešenje. A projektant je CIP“, tvrdi Branko Miljković, vlasnik MBA „Ratko Mitrović“.

„Kakve veze CIP ima s tim?“, pita Milutin Ignjatović, direktor Saobraćajnog instituta CIP.

„Projektant koji je faktički zadao podizvođača“, tvrdi Miljković.

„Izvođač radova bira podizvođače. Ako on to ne zna – ne treba da se bavi ovim poslom“, kaže Ignjatović.

I dok Branko Miljković, vlasnik kompanije MBA Ratko Mitrović, tvrdi da je Saobraćajni institut CIP vršio pritisak na njih da sklope ugovor s podizvođačem, firmom Relit iz Čačka, direktor CIP-a tvrdi za N1 da ta građevinska firma poslove u gradu dobija tako što nudi najniže cene.

 „Iako smo za navedene radove, po osnovnom ugovoru, imali prvobitnu ugovorenu cenu od 11 miliona dinara, bili smo prinuđeni da za iste radove moramo da potpišemo ugovor s firmom Relit iz Čačka, na štetu naše firme, u iznosu od 17 miliona dinara“, kaže Miljković.

N1:  Da li imate neke veze s firmom Relit iz Čačka?

Ignjatović: Nikakve! Ja za njih nikad nisam čuo, niti znam. Poznato je da gospodin Miljković daje damping cene. Jedno ugovori, a ne može da izvrši, ko mu je kriv? Nek dokaže kad je, ko i gde, kako smo mi učestvovali u odabiru njegovog podizvođača“.

Miljković kao dokaz prilaže prepisku putem mejla između podizvođa i CIP-a koja se, tvrdi, odvijala mimo znanja glavnog izvođača.
„Ovo su papiri koji ukazuju da mi nismo nikada imali direktnu komunikaciju…“, kaže on.

N1: Da li je to normalno da glavni izvođač radova nema komunikaciju s podizvođačem?

Miljković: „Zbog ove situacije biće kažnjen kompletan menadžment moje firme, a protiv direktora projekta koji je bio naš direktor biće podneta i krivična prijava“.

Jednu će međutim Miljković dobiti i na svoj račun.

„Ukoliko se ne izvini, biću prinuđen da gospodina Miljkovića tužim. Za klevetu“, rekao je Milutin Ignjatović, direktor Saobraćajnog instituta CIP.

Tužba, krivična prijava, ali najvažnije najava popravke koja počinje sledeće nedelje – epilog su bure u javnosti koja se podigla nakon što je plato na Slaviji i bukvalno popucao po šavovima, samo četiri meseca pošto je izgrađen.

Pitanje „Gde je bio nadzorni organ?“ zahteva najpre odgovor na pitanje „Ko je nadzorni organ?“, a na koje niko od sagovornika N1 nije imao odgovor. Reč je, kako nezvanično saznajemo, o stranoj frimi.