Mogerini: Zapadni Balkan je Evropa, iako još nije deo EU

Vesti 16. apr. 201813:10 > 13:15
Podeli:
Izvor: REUTERS/ Francois Lenoir

Ministri spoljnih poslova EU razgovaraće na sastanku u Luksemburgu o Zapadnom Balkanu, a šefica EU diplomatije Federika Mogerini najavljuje da će to biti razmena mišljenja kako da se sa "partnerima na Zapadnom Balkanu bolje sarađuje na zajedničkoj bezbednosti i prosperitetu”.

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU uoči Saveta ministara u Luksemburgu istakla je da smatra važnom današnju diskusiju: ”Zapadni Balkan je strateški region za Evropu. To jeste Evropa, iako još nije u potpunosti deo EU”, poručila je Mogerini.

„Imaćemo vrlo važne teme na dnevnom redu. Razgovaraćemo o Zapadnom Balkanu, u svetlu priprema za Samit u Sofiji. Kolegijum će takođe raspravljati o važnim temama koje se odnose na proširenje. To je strateški važan region za Evropu, to je Evropa, iako još uvek nije u celini deo Evropske unije. Planiram da od utorka uveče krenem u posetu regionu, pa ćemo sa ministrima imati priliku da razgovaramo o tome kako da unapredimo našu saradnju sa partnerima na Zapadnom Balkanu, u kontekstu zajedničke bezbednosti i prosperiteta“, rekla je ona.