U Skupštini ništa novo – 380 amandmana vladajuće većine

Vesti 16. apr. 201812:10 > 16:18
Podeli:
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Poslanici vladajuće većine podneli su oko 380 amandmana na prvu tačku dnevnog reda, odnosno Predlog zakona o planskom sistemu Srbije, što je danas naišlo na negodovanje opozicije jer će vladajuća većina kao i prethodnih nekoliko sednica, potrošiti gotovo sve vreme za raspravu u pojedinostima a da se o ostalim zakonima neće ni raspravljati.

Vladajuća većina podnela je ponovo na prvi član prvog zakona amandmane „sa osvrtom“ na unapređenje ekonomskog razvoja, medicinskih ustanova, prava deteta, povećanje investicija u privredu, na digitalizaciju uprave, razvoj univerzitetskog sistema. 

Amandmane je Vlada Srbije odbila uz obrazloženje da „suštinski ne doprinose unapređenju predloga zakona“. 

Poslanik Socijaldemokratske stranke Nenad Konstatinović rekao je da su amandmani podneti kako ne bi došli u situaciju da opozicija bilo šta govori i kako se ne bi čula nijedna reč kritike.

„Ponovo je podneto 380 amandmana od strane Srpske napredne stranke na ovaj zakon, to znači da bi vi gospodo trebalo da smenjite ministra Vujovića, čim ste podneli 380 amandmana na Zakon koji ima 57 članova! Ponovo ste ukinuli mogućnost opoziciji da bilo šta kaže u ovom parlamentu- To nije parlamentarizam. Vi ne želite dijalog o bilo kakvoj temi, vi ne trpite kritike”, poručio je Konstatinović.

Dodao je i da postoje amandmani koji su dobri za sve i koji bi mogli biti prihvaćeni, ali da o njima neće moći da se govori. 

Poslanici Srpske radikalne stranke, međutim, dosetili su se kako da ipak da govore o predloženom zakonu tako što su podneli amandmane na naslov predloženog zakona. 

„Amandman koji sam ponela odnosi se na naslov iznad prvog predloga zakona i to da se iz naslova ‘predmet uređivanja’, reč ‘uređivanja’ – briše”, navela je poslanica SRS-a Ružica Nikolić.

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Orlić odgovarajući Konsatinoviću ironično je rekao da su amandmani opozcije „fenomenalni“ i „inventivni“ te pročitao jedan od predloženih, koji glasi da se član zakona briše. 

„Evo da pročitam jedan amandman: ’Član jedan briše se’. Eto toliko je toliko je inventivan i sadržajan“, rekao je Orlić.

Nije izostala ni rasprava oko brojnih pitanja, koja nemaju veze sa setom finansijskih zakona. Od nezavisnosti Kosova do opravdanosti davanja subvencija stranim investitorima.

„Mi obaveštavamo javnost da vi dajete pare iz budžeta stranim firmama koje ovde budu onoliko vremena koliko im je potrebno da potroše te pare, umesto da te desetine hiljada evra po radnom mestu dajete našim ljudima, da dajete našim seljacima…“, navela je Vjerica Radeta iz SRS-a.

Ministar Nebojša Stefanović smatra da su subvencije dobra ekonomska politika. “Da, daju se subvencije, 14 meseci je period – da kažem – njihove veće isplativosti za kompaniju u odnosu na Republiku Srbiju, 15. meseca Republika Srbija zarađuje od toga”, poručio je on.

Stefanović o koncesiji: Dobijete milijardu i po evra, a ostane vaše

Poslanici u Skupštini Srbije danas su tokom rasprave o amandmanima na Predlog zakona o planskom sistemu Srbije raspravljali o tome koja vlast je i koliko doprinela propasti srpske privrede.

Govorilo se ponovo o aerodromu u Nišu „Konstatnin Veliki“ i koncesiji aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu, privatizacijama državnih preduzeća, ali i mnogim drugim temama poput nabavke aviona, poljoprivrednim mašinama i bombardovanju SRJ 1999. godine.

Temu o beogradskom aerodromu pokrenuo je šef poslaničke grupe DS-a Goran Ćirić koji je ponovo tražio objavljivanje ugovora o koncesiji beogradskog aerodroma.

Ćirić je izneo i stav da ključne infrastrukturne projekte ne treba davati u koncesiju niti privatizovati, već da treba zadržati većinsko vlasništvo nad infrastrukturom.

Ministar Stefanović mu je odgovorio da je koncesija dobra jer „dobijete milijardu i po evra, a (aerodrom) ostane u vašem vlasništvu“.

„Ako mislite da država danas ima milijardu i po evra da može da uloži, nema. Nama treba tih milijardu i po evra“, rekao je Stefanović.

On je ocenio i da se „podigla velika prašina oko nečega što je samo dobra želja Vlade da učini nešto za gradjane“.

Amandmane s osvrtom na poljoprivredni razvoj, privredni rast, vladavinu prava i druge branili su poslanici Srpske napredne stranke navodeći da su dobri i da „otvaraju zanimljive teme“ pa se tako došlo i do teme o bivšem lideru DSS-a Vojislavu Koštunici.

Poslanik SNS Veroljub Arsić govoreći o amandmanu sa posebnim osvrtom na privredni rast rekao je da je najveću štetu privrednom razvoju i standardu gradjana doneo DOS koji je predvodio Koštunica.

„Taj isti Vojislav Koštuinica vodio je tri države, koje postoje sada u nešto drugačijem obliku. Bio je predsednik SRJ, ukinuo je, neustavno. Bio je predsednik Vlade Srbije kada je postojala državna zajednica, koja je prestala da postoji opet neustavno. Na kraju bio je predsednik Vlade kada je naša južna pokrajina proglasila samostalnost. To su rezultati koji su doveli do privredne situacije kakva je zatečena 2012. godine“, kazao je Arsić.

On se osvrnuo na loše privatizacije sprovede tokom prethodne vlasti, odbacujući kritike opozicije zbog namere Vlade da preuze vlasništvo nad niškim aerodromom i zbog koncesije beogradskog aerodroma, navodeći da su prethodnici „sve upropastili“ i da sada kada neko hoće nešto da uredi, „oni imaju naknadnu pamet“.

Poslanica SNS Aleksandra Tomić rekla je da opozicija kritikuje dobre korake sadašnje vlasti, a da zaboravlja kako je prodat „C market“ u „kabinetu tadašnjeg premijera Vojislava Koštunice“.

„Kako je tada gospodin (Miroslav) Mišković kupio za jeftine pare sve lance marketa u Srbiji i postao jedan od sto članova Forbsove liste. To nije mogao da zaradi nigde, nego jednostavno od državnih para, iz budžeta Republike Srbije, kada je uzeo novac svih gradjana Srbije“, rekla je Tomić.

Na dnevnom redu je ukupno 20 tačaka, među kojima je najviše finansijskih zakona: dopune Zakona o reviziji, Zakon o poreskom postupku i administraciji, o porezu na dodatu vrednost, izmene Zakona o igrama na sreću, ali i izbor članova Državne revizorske institucije i izbor člana Komisije za hartije od vrednosti.