Dvostruki olimpijac, profesor Šaul Ladani gost Beograda

Vesti 15. apr. 201821:59 > 22:05
Podeli:
Izvor: Printscreen

Profesor Šaul Ladani, dvostruki Olimpijac, profesor emeritus na Ben-Gurion univerzitetu u Izraelu, svetski rekorder za prepešačenih 50 milja i nosilac Pjer de Kuberten medalje za izuzetan doprinos Olimpijskom pokretu, nakon 70 godina ponovo će posetiti rodni Beograd.

Ladani će u petak, 20. aprila, od 12 časova na Fakultetu političkih nauka u Beogradu održati predavanje o svom životu i tome kako je preživeo Holokaust.

Kako je najavljeno, Ladani će posetiti i Olimpijski komitet Srbije, Beogradski maraton, na kome će i učestvovati.

Šaul Ladani rođen je u Beogradu 1936. godine. Preživeo je rušenje roditeljske kuće u bombardovanju Beograda 1941. godine i sa roditeljima pobegao u Mađarsku.

Odveden u Bergen-Belsen koncentracioni logor 1944. godina i preživeo gasnu komoru koja se u tom trenutku pokvarila, a spasao se u „Kastnerovom vozu“.

Četiri godine kasnije emigrirao je u Izrael, postao olimpijski šampion u brzom hodanju i maratonu, profesor univerziteta i autor stotina naučnih radova.

Na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine preživeo je napad palestinskih terorista na njegov tim tako što je iskočio kroz prozor.