Vučić: Srbija ne treba da se meša u igre velikih sila

Vesti 14. apr. 201810:29 > 10:31
Podeli:
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija mala zemlja, koja u igre velikih sila ne treba da se meša i da raketni napad na Siriju pokazuje koliko su važni mir i stabilnost.

Upitan da li napad na Siriju može da deluje destabilišuće na region, Vučić je za RTS rekao da ne veruje da je to moguće.

„Mir i stabilnost gotovo i bukvalno po svaku cenu“, poručio je Vučić i dodao da sada treba pokazati oprez, smirenost, ozbiljnost i odgovornost.

On je kazao da mu se čini da je svakome jasno šta građani Srbije osećaju kada je u pitanju raketni napad na Siriju i dodao da njega i sve starije od 18. godina podseća na „bolni period kroz koji smo prošli“.

Prema njegovim rečima, napad na Siriju pokazao je da politika vojne neutralnosti jedina politika koja može da se vodi, jer „politika na strani jačeg, ne znači da ste na strani morala i pravde“.

„Naša politika vojne neutralnosti, koju je država Srbija ustanovila je takva da mi razumemo svoje mesto u svetu, mi smo mali narod, moramo sa svima da razgovoramao, sa svima da imamo partnerski, ako je moguće prijateljski odnos, da čuvamo svoju zemlju i da izbegavamo svaku mogućnost za ovakav scenario ne samo u našoj zemlji, već i u zemljama regiona“, istakao je Vučić.

 On je ocenio da je akcija u Siriji pokazala da živimo u svetu koji je prožet strahovitim sukobima i u kojem je moguće da zbog različitih vojnih i političkih interesa stvaraju krizna žarišta.

Prema njegovim rečima, atmosfera je „takva kakva nije bila od Drugog svetskog rata“.

„Naše je da iz toga izvučemo pouke i da zemlju pozicioniramo na jedan dobar način, pre svega da obezbedimo sigurnost za naše građane i ekonomski boljitak“, rekao je Vučić.