Novi dan o digitalnom podzemlju

Vesti 13. apr. 201817:25 > 17:26
Podeli:
Izvor: N1

Novi dan u temi jutra o "mračnoj" strani interneta, deep web, sa direktorom Centra za analizu društvenih medija Džejmijem Bartletom.

U Novom danu već smo govorili o Dark Netu, delu „deep weba“ koji nije dostupan korisnicima interneta putem običnih pretraživača. Na njemu je nekoliko desetina hiljada sajtova na kojima se trguje raznim nelegalnim robama i uslugama. Šta se krije na Dark Netu? Gost teme jutra je Džejmi Bartlet, direktor Centra za analizu društvenih medija u organizaciji DEMOS, novinar i bloger, autor knjige Dark Net, koji je godinama istraživao digitalno podzemlje i dao lice onima koji su imali mnogo razloga da ostanu anonimni. Bartlet piše članke za za „Telegraf“, “ Gardijan“, „Sunday Times“… Piše o onlajn ekstremizmu, darknetu, kriptovalutama, upotrebi društvenih medija u političke svrhe, tehnologijama nadziranja interneta, veštačkoj inteligenciji….

Štampu ovog jutra listamo sa novinarom Deutsche Welle Nemanjom Rujevićem.

Za Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) od najveće je važnosti da sve zainteresovane strane u Srbiji, sve medijske i novinarske organizacije, učestvuju u izradi nove Medijske strategije, izjavio je predstavnik OEBS za slobodu medija Arlem Dezir. U Novom danu pogledajte šta je u intervjuu za N1 Dezir rekao o novom Nacrtu Strategije i medijskim slobodama u Srbiji.

Za Novi dan govori Florijan Biber, profesor Fakulteta za jugoistočne studije Univerziteta u Gracu. Najavljujemo „Digitalni samit Zapadnog Balkana“. Čućemo koliko je digitalizacija važna za jačanje regionalnih veza, da li su zakonodavni okviri regiona u tom smislu usaglašeni i omogućavaju li adekvatnu saradnju i pružanje kvalitetnih usluga.

Uživo iz Podgorice, dan uoči predsedničkih izbora, za Novi dan izveštava naš reporter Vojislav Stevanović.

Početkom maja se obeležava Svetski dan borbe protiv astme, a statistika je mračna. Podaci svetskih istraživanja ukazuju da će do 2025. godine doći do porasta broja obolelih za čak 20 odsto, na čak 400.000 ljudi. U Srbiji oko 10 odsto starijih boluje od astme, koja, iako neizlečiva, može da se drži pod kontrolom i ne mora da utiče na kvalitet života. Dr Smiljana Orlović, pulmolog iz Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu, je gošća Novog dana.

U Srbiji vlada mišljenje da su akademske studije i teorijsko znanje jedini način da se student unapredi za pravi izazov nakon studiranja – posao. Međutim, svetski trendovi u visokom obrazovanju, pogotovo u oblasti menadžmenta i biznisa, gde je objektivno teško primeniti puku teoriju na realnom poslovnom problemu, donose novine. Međunarodno studentsko takmičenje u rešavanju poslovne studije slučaja, Belgrade Business International Case Competition, ove godine održava se od 15. do 21. aprila šesti put zaredom, u organizaciji Fakulteta organizacionih nauka i Studentske menadžment konsalting organizacije – Case Study Club. Naši gosti su studenti Nataša Vladisavljević i Bogdan Radenković. 

U nedelju se u prostoru bivše robne kuće Kluz u Masarikovoj organizuje, kako ga najavljuju, kulturni događaj sezone. BUKA! je okupila frontmene kultnih sastava koji će se svojim muzičkim izborom, u ulozi disk džokeja (na dve bine), predstaviti publici. Sa organizatorom događaja Petrom Biberčićem razgovarala je naša Jelena Stojiljković.