Vukosavljević: Očekujemo raspravu o medijskoj strategiji

Vesti 13. apr. 201815:37 > 15:42
Podeli:
Izvor: Tanjug/Filip Krainčanić

Ministar kulture Vladan Vukosavljević izjavio je u Nišu da se očekuje početak javne rasprave u kojoj će ministarstvo imati priliku da vidi šta medijska javnost misli o Nacrtu medijske strategije koju je radna grupa uradila.

„U demokratskom duhu videćemo šta je to što možemo da učinimo za medijsku scenu u godinama koje su ispred nas“, rekao je Vukosavljević. 

On je u Nišu prisustvovao otvaranju Spomen sobe posvećene književnicima Stevanu Sremcu i Branku Miljkoviću. Vukosavljević je podsetio da je u prethodne dve godine za razvoj kulture i medija u Nišu, Ministarstvo kulture izdvojilo oko 63 miliona dinara. Od tog iznosa, dodao je on, 38 miliona uplaćeno je za razvoj savremenog stvaralaštva i očuvanje kulturnog nasleđa, a 25 miliona za pomoć medijskoj sceni. 

„Malo je to para, ali više nije moglo, ali su ta sredstva iskorišćena na pametan način“, rekao je Vukosavljević. 

Prema njegovim rečima, Niš je ove godine dobio značajnu pomoć na konkursu „Gradovi u fokusu“, a ustanove kulture verovatno će dobiti značajnu podršku na stalnim konkursima Ministarstva kulture u oblasti zaštite kulturnog nasleđa i svaremenog stvaralaštva. 

Za spomen sobu Stevanu Sremcu i Branku Miljkoviću, koja je otvorena u neposrednoj blizini Narodnog muzeja, Vukosavljević je rekao da Niš „odužuje davni dug književnicima koji su tom gradu snažili snagu imena“. 

„Razdvojeni u vremenu zemnog života spaja ih živa veličina, veliki pripovedač 19. veka i veliki pesnik 20. veka“, kazao je Vukosavljević.

Gradonačelnik Darko Bulatović rekao je da je grad obezbeđivanjem prostora za spomen sobu dao skroman doprinos ostvaranju prostora koji svedoči o najlepšim stvarima iz naše istorije. O radu Stevana Sremca i Branka Miljkovića na otvaranju spomen sobe govorili su vrsni poznavaoci njihovog književnog stvaralaštva, profesori Goran Maksimović i Dragan Žunić.