Stefanović upozorava UN da je situacija na Kosovu ozbiljna

Vesti 13. apr 201812:27 > 12:28
Tanjug/MUP Srbije

Opšta bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji je vrlo ozbiljna, rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović pomoćniku generalnog sekretara UN Aleksandru Zuevu, i ponovio stav Srbije o potrebi kontinuiranog prisustva UNMIK-a na terenu.

Stefanović i Zuev su razgovarali i o poternicama koje je Srbija raspisala preko Interpola zbog ratnih zločina, kao i o pružanju utočišta beguncima od zakona na Kosovu i o konstantno rastućem problemu krijumčarenja narkotika, navedeno je u saopštenju MUP-a Srbije.

Podsećajući da se u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti, misija UN na Kosovu (UNMIK) stara o vladavini prava i bezbednosti, Stefanović je podsetio da su i dalje nerešena ubistva pripadnika Žandarmerije Stevana Sinđelića i lidera SDP Olivera Ivanovića.

Zuev, pomoćnik zamenika generalnog sekretara UN za vladavinu prava i bezbednosne institucije u Odeljenju Ujedinjenih nacija za mirovne operacije, rekao je da se slaže sa Stefanovićem da krivci za te zločine moraju biti nađeni i moraju odgovarati.

Stefanović je Zueva obavestio o angažovanju Srbije u multinacionalnim policijskim operacijama i mirovnim misijima UN.

Zuev je pozvao Stefanovića da u junu dođe u sedište UN u Njujorku, na sastanak ministara unutrašnjih poslova i šefova policija o bezbednosti, kojim će predsedavati generalni sekretar UN Antonio Gutereš.