Vučić sa Le Drijanom: Zamrznuti konflikt nije rešenje

Vesti 12. apr 201818:57 > 22:18
Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa francuskim šefom diplomatije Žan Iv Le Drijanom. Vučić je poručio da je Le Drijanu ukazao na neophodnost očuvanja mira i stabilnosti, kao i na svemu što je Srbija do sada uradila u pregovorima u Briselu.

Aleksandar Vučić kaže da „zamrznuti konflikt“ nije dobro rešenje za Kosovo, već da to pitanje treba sada rešavati.

„Mislim da ne treba da ostavljamo ‘zamrznuti konflikt’, već da to rešavamo“, kazao je Vučić. Upitan da li je razgovarao o stavu Francuske po pitanju Zajednice srpskih opština, Vučić je kazao da je ministru Le Drijanu ukazao na sve što znao o ZSO, kao i da će razgovore o Kosovu nastaviti tokom večere. 

„Kosovo će biti ključna tema na večeri. Na radnom sastanku sam imao priliku da prođem tačku po tačku Briselskog sporazuma i implementacionog plana i ukazao sam na to šta je Srbija uradila i na sve drugo sam ukazao“, istakao je predsednik Srbije. 

On je dodao da Srbija već pet godina čeka da se formira Zajednica opština sa srpskom većinom i dodao da je ta tačka Briselskog sporazuma „mrtvo slovo na papiru“. 

„Ne postoji osoba koja može da kaže da Srbija nije rešila pitanje regionalne policije na severu, pravde i pravosuđa, pitanje telekomunikacija. A sve je to bilo bolno za nas, ali mi smo sve to rešili. Ima li ikoga ko može da kaže da je pitanje Zajednice srpskih opština rešeno. Pet godina jedina stvar koju Srbija treba da dobije nije pomerena sa mrtve tačke“, kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da nije govorio loše ni o kome u regionu i da želi da bude saslušano i mišljenje Srbije, iako zna da Srbija i Francuska imaju stavove koji nisu isti.

Tanjug/Dimitrije Goll

„Tačku po tačku Briselskog sporazuma sam analizirao. Nadam se daljem unapređenju odnosa sa Francuskom, skorom susretu sa Emanuelom Makronom i ubrzanju evropskog puta i zamolio sam za snažniji podstrek i jaču podršku. Po pitanju Kosova nemamo uvek isto mišljenje, ali značajno je da iznesemo svoje stavove i da nas Francuska čuje i razume“, rekao je Vučić.

On kaže da su, pored Kosova, razgovarali o bilateralnim odnosima, istakavši da je ekonomska saradnja na sve višem nivou.

„U prva dva meseca imamo povećanje razmene od osam odsto, francuske kompanije u Srbiji zapošljavaju 11 hiljada radnika, ponosni smo na koncesioni ugovor sa kompanijom Vansi. I kompanija Suez je dobila posao sa deponijom u Vinči, razgovaraćemo oko izgradnje metroa u Beogradu, pošto to nije nikakva bajka, očekujem da 2020. krenu radovi na metrou“, rekao je Vučić.

Francuski ministar kaže da je njegova poseta uvod u posetu predsednika Emanuela Makrona, za koju kaže da će učiniti sve da do nje dođe do kraja ove godine. Kaže da mu je drago što velike francuske kompanije posluju u Srbiji, jer to podstiče poverenje obe zemlje.

„Pomenuli smo i saradnju u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala, još više ćemo raditi u oblasti odbrane. Obeležavamo 100 godina kraja Prvog svetskog rata. Dugo smo razgovarali o Evropi, pristupu Srbije EU, učestvovaćemo na Samitu u Sofiji i podržavamo sve korake koje Srbija čini da pristupi Uniji“, poručuje Le Drijan.

On kaže da ceni angažman Srbije u vezi sa pregovorima u Briselu, kao i da su neophodne reforme u procesu pristupanja Uniji.

Pogledajte izveštaj Đorđa Naskovića:

Dve zemlje teže unapređenju bilateralnih odnosa

Premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar evropskih i spoljnih poslova Francuske Žan Iv Le Drijan ocenili su da dve zemlje teže unapređenju bilateralnih odnosa kroz intenziviranje dijaloga na najvišem nivou, o čemu svedoči i predstojeća poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji. Kako je prenela vlada Srbije, Ana Brnabić je kazala da je punopravno članstvo u EU strateški cilj Srbije i da određivanje okvirnog datuma pristupanja daje pozitivan efekat u daljem sprovođenju reformi i usklađivanju sa pravnim tekovinama Evropske unije. 

Izvestila je ministra Le Drijana da je Srbija spremna za otvaranje novih poglavlja u junu.

Šef francuske diplomatije kazao je da će Francuska nastaviti da pruža pomoć Srbiji u procesu evropskih integracija i da u narednom periodu veliku pažnju treba posvetiti reformama u oblasti vladavine prava i reformi pravosuđa, kao najvažnijim pitanjima u pristupnim pregovorima. 

Tanjug/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije zahvalila je Francuskoj na podršci koju pruža regionu Zapadnog Balkana, koju je naročito pokazala kroz „Berlinski proces“, koji, prema njenim rečima, predstavlja dodatni podsticaj regionalnoj saradnji. Ana Brnabić je istakla podršku Francuske u osnivanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih na Zapadnom Balkanu, po francusko-nemačkom modelu.

Ocenila je da je Francuska jedan od najznačajnih ekonomskih partnera Srbije i jedan od važnih investitora u srpsku privredu, a kao dobar primer navela je francusku kompaniju „Vansi Erports“ koja je nedavno dobila tender za koncesiju aerodroma „Nikola Tesla“.

Ministar Le Drijan istakao je da očekuje da će predstavnici Srbije, uz mnoge šefove država i vlada, prisustvovati manifestaciji obeležavanja stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata, koja se održava u Francuskoj, u novembru ove godine.