Brnabić: Brzi internet, kompjuteri za sve škole od septembra

Vesti 12. apr. 201812:49 > 12:52
Podeli:
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će sve škole, u svim učionicama od 1. septembra imati kompjutere i brz internet za šta je obezbeđeno 70 miliona evra.

Brnabićeva je na korporativnoj konferenciji „Obrazovanje u Srbiji – poslovi za budućnost“, rekla da su prošle godine internetom povezane sve osnovne škole, ali da i dalje nemaju sve škole brz internet i kompjutere.

Ona je najavila i da će naredne školske godine, svi djaci prvog i petog razreda imati digitalne učionice.

„Zadovoljstvo mi je da kažem da će 3.000 nastavnika u 2.000 škola početi da predaje učenicima prvih i petih razreda početi da predaje uz korišćenje savremnih, digitlanih materijala, koji su deci neuporedivo zanimljiviji, umesto starih, tradicionalnih udžbenika“, rekla je Brnabić i dodala da je vlada uložila 307 miliona dinara za projekat digitalni udžbenik.

Premijerka je kazala, da ukoliko se ovakvim tempom nastavi realizacija tog projekta, da će školski sistem u naredne dve godine koristiti najmodernije, digitalne materijale, što će Srbiju dovesti na vrh evropske lestvice.

 Brnabićeva je rekla i da je u poslednjih godinu dana dualno obrazovanje uvedeno u 128 škola i da je kroz taj projekat prošlo 4.500 učenika, koji su kako je istakla osim stručnog znanja stekli komunikacijske i veštine timskog rada naophodno za dalju karijeru.

Podsetila je da je od 1. septembra prošle godine uveden predmet programiranje za djake petog razreda, kao i da je u toku reforma obrazovanja u gimnazijama koja predvidja uvodjenje specijalnog odeljenja za informativne tehnologije.

Ona je kazala da je za formiranje specijalnog odeljenja konkurisalo 69 gimnazija i da će se posle 3. juna znati koje su škole dobila specijalna odeljenja.

Naglasila je da je obrazovanje temlje uspešnog društva, da mladi moraju da u školama da nauče kritički da razimišljaju i neguju kulturu dijaloga.

Premijerka je podsetila da najnovija istraživanja pokazuju da će u budućnosti školovanje za jedno obrazovanje biti retkost i da će se ljudi tokom života obavljati više od 10 zanimanja.

Prema njenim rečima, u budućnosti će se razvojem tehnologija pojaviti zanimanja koja sada ne možemo ni da zamislimo, poput hirirga za povećanje mozga ili stručnjaka za produženje života.

Ona je rekla da je osim ulaganja u obrazovni sistem, veoma važno ulaganje u nauku i visoko školske ustanove, jer Srbija ima 20 odsto studenata informacionih tehnologija, a to je prema njenim rečima malo.

Ditman: Premijerkin govor vizionarski

Nemački ambasador Aksel Ditman pohvalio je premijerkin govor ocenivši da je vizionarski, ali je naglasio da on neće govoriti o robotici već o konkretnim rezultatima koji su postignuti u stručnom obrazovanju.

On je kazao da se Srbija kao i Nemačka suočava sa istim izazovima, a da je dualno obrazovanje ključni element za razvoj prave profesije i prosperitet zemlje.

Ukazao je da od 2014. Nemačka pomaže dualno obrazovanje u obrazovne profile poput bravara, varioca, krojača i automehaničara kroz projekat u kojem je učestvovalo 75 kompanija.

„Sada mogu da kažem da je taj projekat zaista funkcioniše, jer je većina njih našla posao u roku od mesec dana od kraja školovanja, u kompanijma u kojima su učili“, kazao je Ditman.

Organizator prve korporativne konferencije u Beogradu – na kojoj učestvuje više kompanija, jeste Evropski pokret u Srbiji, a predstavnica tog pokreta Suzana Grubješić naglasila je da nema uspešnog evropskog društva bez dobrog, stabilnog obrazovnog sistema i biznisa.

„Obrazovanje je najmoćnije oružje da se društvo izvuče iz ekonomske i svake druge zaostalosti, a da mladi ostaju u Srbiji i da se oni koji su otišli vrate“, rekla je Grubješić.