Malinović: Naša filozofija – učiniti sve da spasimo avion

Vesti 12. apr 201810:31 > 10:37
N1

Govoreći o katapultiranju pilota, brigadni general u penziji Sreto Malinović, rekao je u Novom danu da se to radi u krajnjim situacijama, kao i da je stvar u proceni pilota koji je minimum do koga se ide.

„Mi imamo filozofiju da učinimo sve da spasimo avion, tu dolazi do sekunde u kojoj svi razmišljamo i reagujemo različitom brzinom, koja život znači“, rekao je Malinović.

Govoreći o jučerašnjem padu vojnog aviona kod Kovačice, kaže da su se u proteklih 10 godina desile tri katastrofe sa avionom Supergaleb G-4, a da se u javnosti izbeglo da se kaže da se u prva dva slučaja radilo o greškama u tehnici pilotiranja, koje su se kobno završile.

„Ono što je ovde karakteristično, biće teško utvrditi uzrok, ali će major Aleksandar Matić moći da saopšti detalje“, kaže Malinović.

Ističe da se olako potegao termin trenažni let, jer to ispada da „letimo i mašemo ratarima“.

„To je vežba koja se provodi za obuku opitnih pilota. Major Kaloci je bio pri kraju obuke. Očigledno se radilo na proveri ponašanja vazduhoplova na maksimalnoj brzini, a nešto je krenulo po zlu“, kaže on.

Kaže da je, imajući u vidu brzinu kojom je avion udario u zemlju, avion pao pod prilično velikim uglom, gotovo vertikalno, što, kako kaže, znači da je brzina bila veća od 600 kilometara na sat.

„Prema povredama koje imaju, očigledno su se u jako nezgodnom položaju katapultirali. Major Matić je imao sreće što je sedište išlo na suprotnu stranu od strane poniranja aviona“, kaže Malinović.

Pogledajte celo gostovanje u Novom danu: