Vučić i Kocijas: EU jedina garancija za stabilnost regiona

Vesti 11. apr. 201814:16 > 14:20
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Beogradu, u razgovoru sa šefom grčke diplomatije Nikolaosom Kocijasom, da je što skorija integracija svih zemalja Jugoistočne Evrope u EU jedina realna garancija za trajnu i održivu stabilizaciju celog regiona.

Vučić je rekao da Srbija pridaje veliki značaj odnosima sa Grčkom, koji su zasnovani na čvrstom prijateljstvu, istorijski potvrđenoj bliskosti i solidarnosti dva naroda i dodao da izuzetno ceni kontinuiranu podršku Grčke suverenitetu i teritotijalnom integritetu Srbije, saopšteno je posle sastanka sa Kocijasom.

Predsednik Srbije je rekao i da Srbija i Grčka moraju da rade na jačanju ekonomske saradnje i povećanju trgovinske razmene, saopštilo je Predsedništvo Srbije. Kako je navedeno u saopštenju, Vučić je obavestio Kocijasa o problemima i zastoju u sprovođenju Briselskog sporazuma i zahvalio Grčkoj zbog interesovanja za dijalog Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije je rekao da je punopravno članstvo u Evropskoj uniji u samom vrhu spoljnopolitičkih prioriteta Srbije i naglasio da je što skorija integracija svih zemalja Jugoistočne Evrope u EU jedina realna garancija za trajnu i održivu stabilizaciju celog regiona.

„U skladu sa tim, Srbija veoma ceni principijelnu poziciju Grčke i aktivno angažovanje na ubrzanju procesa evrointegracija Srbije, kao i ostalih zemalja regiona“, rekao je Vučić.

Kocijas je izjavio da je interes Grčke da Srbija bude stabilna i da održava stabilnost regiona.

„Ovom regionu treba saradnja“, ocenio je šef grčke diplomatije.

Vučić i Kocijas su se saglasili da je neophodno raditi na konkretnim projektima na dobrobit obe zemlje.

„Naše prijateljstvo je čvrsto, ali mi nismo uspeli da podignemo naše ekonomske odnose na nivo naših prijateljskih i političkih odnosa“, zaključili su predsednik Vučić i ministar Kocijas, navedeno je u saopštenju.