Janković: Umesto rijalitija da sednemo u kombije i da radimo

Vesti 11. apr. 201811:10 > 11:11
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković rekao je da trenutno postoji više predloga različitih aktera o saradnji opozicije, ali da će pred građane Srbije izaći tek kada dođe do dogovora. Ističe da ne želi da pravi saveze radi saveza, već rezultata.

Predlog Dragana Đilasa o formiranju opozicionog Saveza za Srbiju nije jedini na stolu i postoji više ozbiljnih predloga različitih aktera o kojima se trenutno razgovara, objasnio je Janković gostujući u Novom danu TV N1.

Dogovor, međutim, ne može da se postigne preko noći, kaže predsednik PSG-a i istiće da ne želi da učestvuje u rijalitiju u kojem se u medijima spekuliše ko s kim hoće, a ko s kim neće. Kada, kako kaže, bude postignut dogovor sa kojim će svi biti zadovoljni, opozicija će izaći pred građane, a do tad je bolje da sednu u “nekoliko kombija”, odu u Srbiju i razgovaraju sa građanima o problemima koji ih muče.

 “Ne treba građanima savez koji će se raspasti, hoću da napravim nešto od čega će građani imati korist”, poručio je Janković.

Potvrdio je i da je Dragan Đilas ranije predlagao da stranke i organizacije u okviru saveza treba da zamrznu svoje delovanje, i istako je da nije saglasan sa tim, jer od slabih grupica ne može da se napravi nešto jako.

Dodao je i da PSG npr. nema istu politiku kao Narodna stranka Vuka Jeremića, ali da imaju zajednički cilj da se promeni vlast, i da zatim u demokratskoj atmosferi razmenjuju svoje argumente i građanima dozvole da slobodno odluče čiju će politiku podržati.

“Imamo i mi naš predlog, pre šest meseci PSG je dao 11 principa za saradnju opozicije. Prva je da nema saradnje sa Aleksandrom Vučićem (…) Da imamo zajedničke ciljeve, ali da imamo jasne politike. Ne želimo odraz u ogledalu Aleksandra Vučića. Kakav ‘catch all’? Daj uhvati sve što možeš da bi smenio Vučića!? Uhvatimo neke pouke”, poručio je predsednik PSG-a.

Dosadašnja politika, prema njegovim rečima, pokazala je neuspeh i ističe da ne želi da građane vrati na ono što je bilo 2010-ih ili da pravi iste greške kao DOS – “da sruše Vučića i rasprodaju ideju o demokratiji”.

Istakao je takođe i da želi da zna na kom kursu je DS i da li će tu stranku i dalje voditi oni čija je politika poražena, kao i šta će biti sa pokretom “Dosta je bilo”, jer ne želi da ih gurne niz strminu i kaže “super što su se ugasili”.

“Treba nam što više snažnih organizacija da bismo imali snažan savez”, podvukao je Saša Janković.

Osvrnuo se i na kritike da je “izvršio političko samoubistvo” time što je mesto lidera opozicije prepustio Draganu Đilasu, ističući da se ni ne bori za mesto lidera i da mu je najmanji problem da kaže da je Đilas najbolji kandidat za poziciju gradonačelnika Beograda.

Nikada ne bih potpisao nezavisnost Kosova

Janković je ocenio i da je unutrašnji dijalog o Kosovu Vučićev privatni projekat, te da je ideju o zamrznutom konfliktu čuo samo od šefa diplomatije Ivice Dačića koji je zajedno sa Vučićem, kako kaže, učestvovao u stvaranju konflikta 90-ih, i 1999. dao suverenost Srbije nad Kosovom.

“Oni bi to stanje u kojem nas plaše ratom, da produže, da odlože rešenje i sede kao gospodari rata”, ocenio je lider PSG-a.

Kaže i da nikada ne bi potpisao nezavisnsot Kosova, ali da ne bi i “kao Vulin zveckao oružjem, polovnim Migovima nadletao sela i tražio od majki da rađaju vojnike”.

Rekao je i da stoji iza svoje izjave da ne bi sprečavao Kosovo u demokratskom razvoju i članstvu u međunarodnim organizacijama, jer ona govori o politici PSG-a koja realnosti gleda u oči i kojoj su najbitniji ljudi.

Na pitanje da li bi članstvo Kosova u UN faktički značilo priznanje nezavisnosti Kosova, Janković je rekao: “Faktički smo 1999. izgubili suverenost, Kumanovskim sporazumom smo se obavezali da naše snage bezbednosti napuste Kosovo. Mi je nemamo. Faktički je bolje da ne spominjemo, Kosovo je faktički nezavisno.”

Janković kaže i da bi potpisao sporazum o sveoubhvatnoj normalizaciji odnosa sa Prištinom, ali ne u ovakvim “uslovima diktatori”, i ne tako da Kosovo dobije carinu, sudstvo, policiju i imovinu, a da Srbi ne dobiju ništa.

Aleksandar Vučić s druge strane, prema njegovim mišljenju fingira dijalog i da je tražio da u Srbiji “zavede diktaturu da bi isporučio Kosovo”.

Janković je dodao i da ga Vučić optužuje da je izdajnik, i da zbog toga neko ko je izgubio svaku nadu može da ga sačeka ispred zgrade i kaže da ne može ništa da uradi za sebe, ali može za “majčicu Srbiju”, i načini mu zlo. Stoga se nije pridružio gonjenju ljudi koji su mu pretili smrću, jer su oni, kako kaže, poverovali u bezočne neistine koje se iznose sa mesta predsednika Republike.