Ružić: Status inspektora nije na zavidnom nivou

Vesti 11. apr. 201810:01 > 10:03
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dimitrije Goll

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je da status inspektora u Srbiji nije na zavidnom nivou zbog čega se nastoji da se korak po korak poboljša njihov status.

Ružić je za RTS kazao da u državi ima 40 inspekcija i da je doneta Uredba o kolektivnom koeficijentu za rad na terenu za inspektore na lokalu i u pokrajinama.

„Radi se o kolektivnom koeficijentu do 20 odsto u odnosu na raspoloživa sredstva kojima raspolažu pokrajine ili jedine lokalne samouprave. Do 20 odsto u zavisnosti od toga koliko su radili na terenu“, kazao je Ružić i dodao da nije reč o linearnom povećanju plata.

Govoreći o platformi e-inspektor, Ružić je kazao da ta platforma trenutno okuplja pet inspekcija – sanitarnu, tržišnu, graničnu veterinarsku, inspekciju rada i upravnu inspekciju.

„Već u idućoj godini okupićemo svih 40 inspekcija. To će biti jedan alat za sve inspektore“, kazao je Ružić i dodao da je e-inspektor platforma koja digitalizuje rad inspekcija, olakšava razmenu informacija i ubrzava taj rad.

Povodom početka realizacije projekata iz Fonda za lokalne samouprave, Ružić je kazao da je za projekte konkurisalo više od 145 opština i gradova sa 170 projekata, a da je komisija birala da opredeli sredstva za najkorisnije projekte.

„Veliko je zadovoljstvo da je toliko projekata stigalo i oni su u vrednosti od preko dve milijarde dinara, što pokazuje da opredeljena sredstva nisu dovoljna. Komisija je radila na tome da opredeli sredstva za one projekte koji su od značaja za celu zajednicu“, rekao je Ružić.