Vučić: Pokažite nam gde piše ZSO po kosovskim zakonima

Vesti 10. apr. 201820:25 > 20:27
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u Briselskom sporazumu ne piše da će Zajednica srpskih opština biti formirana na osnovu kosovskih zakona i da je iznenađen izjavom portparolke Evropske komisije Maje Kocijančič o tome.

„Hoću da nam pokažu gde to piše u Briselskom sporazumu, znam napamet Briselski sporazum, imate ga na sajtu vlade, predsednika, kancelarije, to nigde ne piše“, rekao je Vučić za Radio televiziju Srbije.

Dodao je da će ZSO biti formirana u skladu sa Briselskim sporazumom, principima i planom.

Maja Kocijančič je ranije danas izjavila da će Zajednica opština sa srpskom većinom (ZSO) biti formirana na osnovu kosovskih zakona, preneo je portal gazetablic.com.

Vučić je ocenio da je posle takvih izjava, nedvosmisleno jasno ko je Srbiji prijatelj, a koga ne može da nazove tim imenom.

„Jedino što je ovde dobro, jeste što pokazujete ljudima u Srbiji kakvi su pregovori u Briselu, koliko je teško, sa čime se suočavate, kada to javno govore“, kazao je predsednik.

On je istakao da je sada važno da Srbija sačuva unutrašnji mir.

„Naše je da budemo mirni, staloženi, smireni i da takve poruke šaljemo, kao i da se borimo za naš narod“, rekao je Vučić.

Upitan o poseti Berlinu, Vučić je rekao da se nada da će 13. aprila u petak sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel imati otvoren razgovor i da će imati šansu da iznese stavove Srbije.

„Boriću se za našu zemlju svim srcem i snagom, ali ljudi treba da znaju da su njeni stavovi potpuno suprotni našim stavovima po pitanju Kosova i Metohije“, kazao je Vučić.

On je poručio i da pred Srbijom nisu laki dani i da, kako je dodao, ostaje da „mi sami sa sobom vidimo kako ćemo i šta ćemo“.

Dok kosovska strana insistira da se ZSO formira na osnovu kosovskog ustava i zakona, predstavnici Srpske liste, ali i Vlade Srbije zahtevaju da se ona formira na osnovu sporazuma iz briselskih pregovora 2013. godine.

U međuvremenu, iz Srpske liste su postavili ultimatum da najkasnije do 19. aprila započne rad na izradi Statuta, dok će u suprotnom oni samostalno formirati ZSO.

Po izvorima u Briselu statut zajednice radiće radna grupa koju je formirala Vlada Kosova i kojoj će pomoći Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).