Udruženja: Nacrt Medijske strategije nelegitiman dokument

Vesti 09. apr 201813:49 > 13:54
N1

Više novinarskih i medijskih udruženja ocenilo je da je Nacrt Strategije razvoja javnog informisanja do 2023. godine, "nelegitiman dokument, izrađen bez učešća relevantnih predstavnika struke i civilnog društva" i upozorilo na nameru Ministarstva kulture i informisanja da taj dokument "nametne medijskoj zajednici".

Udruženja su u saopštenju ocenila da je „neprihvatljivo“ da se dokument, koji bi kako se navodi, u značajnoj meri trebalo da odredi sudbinu novinara, medija i medijskih sloboda u narednih pet godina, pa i duže, „suprotno demokratskoj proceduri, donosi bez jasne metodologije, široke participativnosti, ali i bez predstavnika reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja“.

„Iskoristićemo sva demokratska sredstva da se tome suprotstavimo i javnosti ponudimo svoje viđenje nove medijske regulative, posebno zabrinuti najavom državnog sekretara Aleksandra Gajovića o povratku države u medijsko vlasništvo. Takvo retrogradno rešenje može imati dramatično negativne posledice na medijsku scenu, već suočenu sa veoma ozbiljnim problemima i dodatno će ugroziti medijske slobode i medijski pluralizam“, piše u saopštenju.

Udruženja su izrazila uverenje da Nacrt strategije, „zasnovan na interesima vlasti, a ne struke i javnog interesa gradjana“, neće biti moguće suštinski izmeniti tokom javne rasprave.

 „Najbolji izlaz iz novonastale situacije bilo bi formiranje nove radne grupe sa osobama visokog profesionalnog i moralnog integriteta, medijskim stručnjacima i predstavnicima relevantnih novinarskih i medijskih udruženja, kao i organizacija civilnog društva, kao zastupnika interesa građana u ovom procesu“, ocenila su udruženja.

Saopštenje su potpisali Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Asocijacija medija (ASMEDI), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Poslovno udruženje Lokal pres.

Državni sekretar za informisanje Aleksadar Gajović izjavio je ranije da se uskoro očekuje javna rasprava o Nacrtu Strategije razvoja javnog informisanja do 2023. godine, ali i da će se država „normativno i vlasnički vratiti u medije, ukoliko to bude javni interes gradjana Srbije“.