Majka dečaka u komi insistira na operaciji, lekari protiv

Vesti 09. apr 201810:39 > 10:42
N1

Zdravstveno stanje Vuka Ercega, dečaka koji je pre pet godina pao sa litice na Tašmajdanu i povredio glavu, zbog čega se nalazi u komi, stabilno je, ali nepromenjeno. Vuk se dve godine bori sa infekcijom mozga, za koju roditelji kažu da treba da se operiše, ali sa kojima se lekari ne slažu.

Vuk Erceg je već pet godina je u komi. Prema rečima roditelja, njegovo stanje je znatno pogoršano zbog infekcije na mozgu koju je moguće otkloniti jedino operacijom, međutim lekari u Srbiji ne odlučuju se na takav korak.

Njegova majka, Irena Petrović rekla je za N1 da „Vuk i dalje spava“. „Vuk je isto kao i pre pet godina, nalazi se u dubokom snu, ima infekciju zadnje dve godine, jer se šest meseci posle prve operacije infekcija vratila. Vuk se pokreće, raste, stegne nam ruku, ali ne možemo da mu čujemo glas. On je sada već mladić, a zaspao je kao dete“, rekla je Vukova majka.

Ona je rekla da se lekari u Srbiji ne usuđuju da operišu Vuka, jer smatraju da je operacija rizična i da bi infekcija mogla opet da se vrati, te ona pomoć traži u inostranstvu.

„Za lekare je Vuk slučaj koji prevazilazi njihove mogućnosti. Posle reportaže za vašu televiziju bio je konzilijum lekara iz Srbije. Rekli su da ne mogu da ga operišu, da nisu spremni za taj zahvat. Rekli su da bi ga operisali da je budan, ali pošto je u komatoznom stanju, ne mogu da ga operišu“, objasnila je.

Vuk nije moždano mrtav, rekla je i dodala da su ga dva puta testirali i rezultati su pokazali taj podatak.

„Znači da je Vuk tu, sa nama. Znamo da je povreda teška, jer on ne bi bio u ovakvom stanju u kakvom je sada, ali bi država trebalo da se potrudi da nađemo nekog lekara koji bi ga operisao“, kazala je Irena Petrović.

Ona je reporterki N1 ispričala da su ona i njen suprug samoinicijativno kontaktirali lekare u inostranstvu, poput američkog neurohirurga Bena Karsona i poznate hirurge u Moskvi i Monte Karlu.

„Lekar u Monte Karlu je pogledao Vukovu anamnezu, pokazivala sam mu snimke kako Vuk pokreće ruku, nogu. On je rekao: ‘Pa vaše dete je tu, ne razumem u čemu je problem. Infekcija treba da se sanira'“, rekla je Irena.

Prema njenom mišljenju, država bi mogla da uputi poziv lekarima koji bi želeli da operišu Vuka.

„Da pošalju anamnezu…(Ministar zdravlje Zlatibor) Lončar bi trebalo da uputi poziv, da Ben Karson pošalje svoj tim ili uputi mišljenje o Vuku…Želimo da se što pre uradi nova operacija i da se fokusiramo na glavni problem, a to je koma“, dodala je Vukova majka.

O sudskom procesu, koji se vodi protiv grada Beograda, Petrović kaže da on „i dalje stoji“.

„To stoji negde je u nečijoj fioci. Advokat mi je rekao da žele da dođu veštaci, da procene Vuka. Treba da platim 1.000 evra da izveštače o tome da li Vuk trpi od zdravog života kao njegovi drugari“, rekla je majka.

Lekari: Operacija bi mogla da ima više štete

N1

Primarijus dr Vesna Mitić, sa Odeljenja neurologije na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, kaže da je lekarski tim sa VMA krajem 2016. operisao Vuka i pokušao da reši problem infekcije, ali se posle par meseci taj problem vratio.

„Takva operacija je veoma zahtevna ali je moguća kod nas. Pitanje je da li je treba uraditi ako se uzme u obzir rizik od operacije sa mogućim recidivom infekcije“, naglasila je Mitić. Dodala je da su svi lekari procenili da bi rizici ponovne operacije mogli da budu veći od mogućih benefita.

Na pitanje kakvo je onda lečenje potrebno, Mitić je rekla: „Ono što se radi i sada, a to je simptomatska terapija i nega“.

„Vuk je danas stabilnih funkcija, na respiratoru je i dalje, hrani se preko stome i laboratorijski nalazi su dobri. Uočava se da i dalje postoji infekcija mozga i slažem se s majkom Vukovom da ona traje već dve godine. Ali moram da napomenem da sve osobe koje dožive ovakva oštećenja mozga,sa dosta fraktura kostiju, imaju visoke šanse za pojavu infekcije, što se desilo i Vuku“, rekla je doktorka Mitić.

I Irena Korićanac, psiholog i psihoterapeut i savetnik za medije na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj kaže da je ono što se dogodilo malom VUku velika tragedija.

„To je nešto što može da se desi svakoj porodici. U takvim situacijama neophodna je psihološka podrška. Moram da kažem da Vukova porodica pruža nadljudske napore u tome i mi se njima divimo. Irena je pet godina maksimalno podređena Vukovom oporavku. Mi razgovaramo sa svima…Za sve ovo godine, i ona i Vukov tata su naučili mnogo o medicini i u dogovoru s njima se donose sve odluke vezana za Vuka“, rekla je Korićanac.

 Ona kaže da je važno objasniti da su Vukovi roditelji angažovani i mimo lekara u Tiršovoj.

„To je važno objasniti. Vukovi roditelji su dosta angažovani mimo naših napora…Irena je išla i na neki kongres, a postoje inicijative njihove koje i mi pratimo. Ono što se dešava je da sistematski dobijamo negativne odgovore u vezi sa Vukovom operacijom. U prvom naletu neki lekari i kažu da bi mogli da operišu, ali psole nekog vremena kažu i da bi takve intervencije mogle da ugroze njegov život, da bi bila veća šteta od koristi“, objasnila je Korićanac.

Ona kaže da su konsultivani i lekari u Pitsburgu, koji su najpozvaniji da govore o toj temi, ali da su i oni rekli da ne mogu da pomognu.

„Nikada se nije postavljalo pitanje da li ima dovoljno novca za Vuka, država je rekla da pokriva sve troškove, i dolaska lekara iz inostranstva. Karson je moguće rekao u početku da bi mogao da operiše, ali su nam kasnije javili da ni u Švajcarskoj ne bi mogli da pomognu ni u jednom delu procesa bolje nego što ste smo mi pomogli“, rekla je.

Ona je naglasila da Vuk izgleda dobro, da on raste i da dobija vrhunsku negu, što je, kako je rekla, pre svega zasluga roditelja.

Doktporka Mitić dodaje da Vuk reaguje na određene stimiluse, ali da su te reakcije reflekse prirode i da on sigurno ne reaguje na glas.

„Oštećenje mozga je njegov osnovni problem, i on se evo već nekoliko godina ne oporavlja od kome“, rekla je.

Vuk Erceg imao je 10 godina kada je aprila 2013. godine propao kroz oštećenu zaštitnu ogradu na Tašmajdanu. Bežeći od pčele, pao je niz liticu visoku oko 10 metara i od tada je u komi.

Pogledajte više o ovom slučaju u Novom danu: