Pašalić: Ne može ponovo da se aktivira predmet Hercegovačka

Vesti 06. apr 201816:50 > 16:55
N1

Zaštitnik građana Zoran Pašalič izjavio je da po zakonu nema mogućnosti da ponovo aktivira arhiviran predmet koji se odnosi na rušenje objekata u Hercegovačkoj ulici, jer je istekao rok za pritužbe građana u vezi sa slučajem.

Pašalić se u odgovoru za Insajder pozvao na odredbu Zakona o Zaštitniku građana koja propisuje da se pritužba može podneti najkasnije u roku od jedne godine od izvršene povrede prava građana.

Dodao je da smatra da takva odredba nije dovoljno precizna i da bi je trebalo ispraviti prilikom izmene Zakona o zaštitniku građana.

Upitan zašto se taj slučaj nije našao u njegovom godišnjem izveštaju, budući da Ministarstvo unutrašnjih poslova nije postupilo po preporukama njegovog prethodnika Saše Jankovića, Pašalić je kazao da se to nije dogodilo jer je predmet arhiviran.

Insajder je naveo da je Janković 9. maja 2016. godine napravio izveštaj o rušenju u Hercegovačkoj i MUP-u uputio preporuku da bez odlaganja sprovede postupak kontrole rada policije i o tome obavesti kancelariju zaštitnika najkasnije u roku od 60 dana.

„Predmet je arhiviran 9. februara 2017. godine. Zaštitnik građana je u prošlogodišnjem izveštaju pored Narodne skupštine i Vlade, obavestio i javnost o nepostupanju po preporukama, ali nije zatražio razrešenje funkcionera. Zašto to nije učinio pre arhiviranja predmeta, nije mi poznato, takva je, pretpostavljam, bila procena onih koji su odlučivali u predmetu“, rekao je Pašalić.

Na pitanje zbog čega nisu preduzeti svi mehanizmi da se MUP sankcioniše zbog nepostupanja po preporukama, čime je prekršen Zakon o zaštitniku građana, Pašalić tvrdi da to pitanje nije za njega.

„Ja sam stupio na dužnost pola godine nakon što je predmet arhiviran, a odgovor na pitanje zašto nisu iscrpljeni svi zakonski mehanizmi pre okončanja predmeta, trebalo bi ipak postaviti prethodnom zaštitniku građana i vršiocu funkcije zaštitnika građana do mog imenovanja“, rekao je Pašalić. 

On dodaje i da ne postoji sankcija za nepostupanje po preporukama Zaštitnika, kao i da nadležni nisu u obavezi da postupaju po eventualnom zahtevu za razrešenje funkcionera i upravo zbog toga, kako navodi, traži izmenu Zakona. 

Bivši Zaštitnik građana Saša Janković rekao je za Insajder da Pašalić može po zakonu da predloži razrešenje funkcionera ako iz njegovog „ponovljenog ponašanja proizilazi namera da odbije saradnju sa Zaštitnikom građana“. 

„Sve što uvaženi kolega treba da uradi da bi mogao da predloži razrešenje je da ponovo zatraži od ministra unutrašnjih poslova da izvrši date preporuke, i ako to ministar ne učini – to je slučaj ‘ponovljenog ponašanja iz kog proizilazi namera’, pa Zaštitnik može, ako smatra da tako treba, da podnese predlog za razrešenje“, rekao je Janković. 

Predmet Hercegovačka trenutno je u Prvom osnovnom tužilaštvu, koje već duži period sprovodi predistražni postupak.

Za dvadesetak dana biće tačno dve godine od kada je grupa ljudi bagerima usred noći, bez rešenja o rušenju, porušila objekte u privatnom vlasništvu odmah pored gradilišta Beograda na vodi. 

Tom prilikom pojedinim svedocima je onemogućeno da se slobodno kreću i oduzimani su im mobilni telefoni, a policija je odbila da se odazove na pozive građana.