Južne vesti pod pritiskom, kontrole po prijavama iz Beograda

Vesti 03. apr 201818:44 > 18:45
N1

Najčitajniji portal na jugu Srbije - Južne vesti - poslednjih meseci poreska kontrola obilazi gotovo svakodnevno. Pošto za poslednjih pet godina nikada nije pronađena bilo kakva nepravilnost u poslovanju, novinari te redakcije sumnjaju da se radi o politički motivisanoj kontroli.


Zanimljiva je činjenica da se za rad Južnih vesti najviše interesuju Beograđani, jer anonimne prijave stižu upravo iz Beograda.

Ko su ovde poreski inspektori, a ko novinari? I jedni i drugi dane provode u redakciji Južnih vesti. Na ukupno 20 zaposlenih – dve poreske kontrole paralelno češljaju papire niškog portala kritički nastrojenog prema lokalnoj, ali i republičkoj vlasti.

„Činjenica da oni od 2013. intenzivno proveravaju rad Južnih vesti, da te kontrole traju mesecima i da nikada do sada, nijedan izveštaj nije pokazao da su pronašli jednu jedinu nepravilnost pokazuje nameru da oni, ne samo vide da li je sve regularno, nego nameru da nađu nešto što nije regularno“, kaže Predrag Blagojević, urednik Južnih vesti.

Zato su poreski inspektori s Južnih vesti prešli na njihove poslovne partnere i oglašivače.

„Viču na njih, bukvalno ih zastrašuju i te firme nam se javljaju i bukvalno nam kažu „benefit koji mi imamo od saradnje je mnogo manji od štete koju možemo da imamo s poreskom upravom. Na taj način se rasteruju naši klijenti, objašnjava Blagojević.

Ali ni tu nije kraj upornim poreskim inspektorima. Jedan od njih, kažu u Južnim vestima, kontaktirao je privatno članove porodice vlasnika firme s kojom portal sarađuje, tim ljudima pokazivao ugovore gde se vidi da Južne vesti za projekte dobijaju novac od Ujedinjenih nacija, OEBS, Evropske unije ili ambasada i to predstavljao kao dokaz da novinari tog portala rade za strane službe.

„To radi poreski inspektor koji obilazi klijente? To je debelo izlaženje iz ovlašćenja poreskog inspektora i to je dokaz da je reč o pritisku, a ne o redovnoj kontroli“, dodaje Blagojević.

Da li je takav postupak praksa ili pritisak – Poresku upravu pitali smo i mi, ali su se pozvali na član 7 Zakona o poreskom postupku po kom je svaki dokument, informacija, podatak ili druga činjenica o poreskom obvezniku u postupku tajni podatak.

U NDNV-u kažu da su na meti poreskih organa mediji koji kritički izveštavaju o vlasti, dok se podobnima, poreski propust oprašta.

„Ovo je jedan od novijih modela pritisaka koji se sinhronizovano pojavljuju u velikom broju lokalnih samouprava u zemlji“, ocenjuje Nedim Sejdinović, predsednik NDNV.

Čeka li Južne vesti sudbina Vranjskih? Gašenju tog nedeljnika i portala krajem prošle godine prethodile su nenajavljene posete poreskih inspektora.

Koliko se medija u Nišavskom okrugu našlo pod lupom poreskih uprava za poslednjih šest godina i kakvi su rezultati? To su Poresku pitali i novinari Južnih vesti, po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Odbijeni su uz obrazloženje da je reč o tajnim podacima, međutim, Poverenik je, po žalbi Južnih vesti, preinačio odluku poreske uprave i naložio im da, bez odlaganja, novinarima dostave tražene informacije.