Maletin o podsticaju rađanja: Strategija neće uroditi plodom

Vesti 30. mar 201821:17 > 21:21
N1

Srbija je nedavno dobila revidiranu Strategiju za podsticanje rađanja, za koju Biljana Maletin iz organizacije Ženska platforma ocenjuje da neće uroditi plodom.

Kaže da je problem u tome što je strategija predstavljena u kontekstu tako da žene moraju da rađaju i da će nedostatak dece dovesti do toga da neće imati, kako je navela, ko da popuni gvozdeni puk.

„Nema velikih očekivanja od strategije, ne samo zato što je stategija kao strategija loš dokument, nego zato što je zapravo, politika koja je sledila nekoliko prethodnih godina, zapravo pokazala da ne možemo da imamo velika očekivanja. Naime nekako su se mere predstavile kao da su mere neke druge države i kao da su izvučene iz konteksta, dobili smo pre svega set ekonomskih mera, kojima se podstiču roditelji, podstiče se roditeljstvo, ali je čitavo okruženje, sve drugo što sledi, sve što se nalazi u zemlji izvan toga, zapravo izrazito nepovoljno za rađanje, tako da nema nekih velikih očekivanja da će mere uroditi polodom“, rekla je Biljana Maletin u Crvenoj liniji.