Vukosavljević: Detalji medijske strategije nakon rasprave

Vesti 30. mar 201815:04 > 15:05
Podeli:
Izvor: N1

Ministar Srbije za kulturu i informisanje Vladan Vukosavljević izjavio je u Novom Sadu da delovi nove medijske strategije neće biti detaljnije prezentovani u javnosti, jer se očekuje da će za oko deset do 15 dana početi javna rasprava o tom dokumentu.

Vukosavljević je kazao da je Radna grupa za Nacrt Medijske strategije završila posao, da je taj dokument potpisan i sada se nalazi u proceduri.

„Nadam se da će javna rasprava početi za 10 do 15 dana“, rekao je Vukosavljević i dodao da će ona biti organizovana u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu i predstavljaće priliku da se o svim rešenjima razgovara „jasno, glasno i stručno“.

„Ne bih ovom prilikom da kvarim zadovoljstvo učesnicima u javnoj raspravi, kako onima iz Radne grupe, tako i medijskim poslenicima, ali siguran sam da će svaki deo nove Medijske strategije i nacrta tog dokumenta biti dostupan javnosti i biće predmet debate, razgovora, konstruktivnih predloga i možda kritika“, rekao je on.

Najavio je da će javna rasprava o medijskoj strategiji biti „puna, javna i demokratska“.

Istakao je da strategija ne govori o partikularnim rešenjima, već se u njoj stvaraju „preduslovi i opredeljenja“ da se kroz izmene zakona i donošenje novih, neke stvari konkretnije regulišu.

„Tako je i kada je reč o Tanjugu i drugim stvarima. Strategije nisu te koje rešavaju takva pitanja, već izražavaju načelno opredeljenje države kako da se u medijskoj sferi postupa, na bazi kojih princima i kojih alata“, rekao je ministar.

 Vukosavljević je dodao da delegacija njegovog ministarstva nije imala bilo kakve „fizičke probleme na Kosovu“, kada je onemogućena da „tehnički izvede posetu“.

„Videli ste kuda je takav stav Prištine doveo. Reč je o jednoj nestabilnoj situaciji, ali to neće biti prepreka da Srbija brine o statusu svog kulturnog nasleđa i zajednici koja je to kulturno nasleđe izrodila tokom 800 i više godina. To je naš srpski narod na Kosovu koji postoji, koji i danas ima savremenih stvaralaca, naš narod i dalje tamo živi i tako će nadam se biti sve više“, rekao je Vukosavljević.

Podsetio je da na Kosovu postoji više od 1.300 crkava i manastira, od čega su četiri pod zaštitom UNESCO.

„Na Kosovu je jezgro i biće našeg identiteta, i država Srbija će, kao i Ministarstvo kulture, voditi računa da kadrovski, tehnički, finansijski i stučno vodi računa o tom nasledju“, kazao je on.