NVO: Tinejdžeri pretukli transrodnog mladića u Beogradu

Vesti 30. mar 201814:07 > 14:10
Shutterstock/ilustracija

Nevladina organizacija "Egal" je saopštila da je više nepoznatih tinejdžera pretuklo u Beogradu maloletnog trans dečaka V.J. (17) i dvojicu njegovih drugova, nanevši im teške telesne povrede.

Kako je saopšteno, napad se dogodio u nedelju uveče kada je V.J. izašao iz jednog bara u Brankovoj ulici s dvojicom drugova.

„Egal“ navodi da su mu trojica dečaka od 16 do 17 godina počela da im dobacuju: „Šta si ti lezbačo, šta ti je ono u gaćama!?“, na šta im V.J. nije odgovorio, te mu je jedan prišao i udario ga pesnicom u glavu, a drugi ga je udarao s leđa.

Nastavili su da ga tuku čak i pošto je pao na beton, udarali su ga i šutirali po celom telu, a jedan i u lice, od čega mu je ispao zub.

V.J. je policiji rekao da je iz uvreda shvatio da su oni znali da je on transrodna osoba i dodao da može da ih prepozna.

„Egal zahteva da policija reši ovaj slučaj i privede odgovorna lica pravdi. Uzrast napadača na V.J. ih ne oslobađa odgovornosti za ovakvo ponašanje, a država je dužna da štiti sve njene građanke i građane, bez obzira na njihovo lično svojstvo, te da im pruži pravnu sigurnost i omogući pravni lek. Podsećamo da je tokom protekle godine više trans osoba surovo pretučeno u Beogradu, a da nijedan slučaj nije priveden kraju“, navodi se u saopštenju.

„Egal“ je dodao da je V.J. već četiri godine u medicinskom procesu promene pola.