Balašević: Svi su i dalje tu, samo su "karte malo promešane"

Vesti 29. mar. 201821:58 > 22:01
Podeli:
Izvor: N1

Nikada nisam imao ništa lično protiv bilo kog predsednika države, ali sam bio protiv sistema, zbog kojeg se, recimo moj grad bombarduje, izjavio je kantautor Đorđe Balašević za N1. Dodaje da je zbog toga bio, a i danas jeste, zabranjivan, a njegove pesme cenzurisane.

Televizija N1 počela je emitovanje nove emisije 360 stepeni, a prvi gost Branislava Šovljanskog bio je kantautor Đorđe Balašević koji, kako sam kaže, prvi put posle dužeg vremena gostuje na jednoj televiziji. Kaže da njegovu novu pesmu „Dno dna“ koja se kritički odnosi prema vlasti mediji ne žele da puštaju, iako je u regionu odjeknula

„Sigurno nikad Slobodan Milošević nije rekao ‘zabranite ovog Balaševića’, nego su to uradili neki urednici radio stanica…Uvek se nađu ti preplašeni“, rekao je Balašević u emisiji 360 stepeni.

O najnovijoj pesmi „Dno dna“ kaže da je „odjeknula u regionu“.

„Pesma je strašno odjeknula u regionu…Moja domovina se zove region. I svi su rekli ‘e ovo se odnosi i na nas’. A napravio sam je za beogradski koncert, neki lik na pumpi mi je rekao ‘Ej brate napiši nešto i za ove danas'“, rekao je Balašević.

O svojoj karijeri i zašto ga dugo nije bilo ni na jednoj televiziji kaže u svom stilu: Jedni ga hvale, drugi žale, treći kažu ‘e moj brale’…“.

„U religiji kojoj ja pripadam nema hramova ni ispovedaonica, nego ja tako olakšam dušu“, dodaje.

 Kako je rekao, promene su čini mu se, uvek na gore.

„Očekivao sam od novih generacija da će rešiti probleme, očekivao sam nove face, ekonomiste, stručnjake, da će oni biti tu, međutim, sad su se samo malo pomešale karte, svi su i dalje tu“, kaže Balašević.

Na pitanje gde grešimo kaže da je problem što su novi klinci „zbunjeni“.

„Slučajno sam u vreme beogradskih izbora, razgovarajući s nekima koji su na izborima učestvovali rekao da je komponenta koja fali upravo ta generacija studenata, koja je sada potpuno dezorijentisana“, ocenio je Balašević. Dodaje: „Skoro sam sreo nekog klinca koji mi prilazi i kaže: ‘Slušam tebe, Cecu i Vajtsnejk’. Ja ga pitam: ‘Šta ti se to dešava u glavi? Pa ne ide to zajedno!“

„Preletači“ dokaz „komičnog morala na snazi“

Novosadski muzičar kaže da se danas manje bavi politikom, da izlazi na glasanje „jer ga natera familija“, ali da nema više iluzija.

„U ovom momentu ‘naši su’ jedan ili dvojica u skupštinu, ali ne bih o imenima…Ja sam uvek bio uz ekipu koja se u tom momentu zvala DOS…Zoran Đinđić je bio tip koji je znao stvari da postavi na mesto. I tada mi se činilo da da ta ekipa ima neke šanse, a onda su počeli da se dele, da se raspadaju na neke frakcije…i svi ti potpredsednici, savetnici, te gluposti, to je bio znak da će da se sve raspasti“, rekao je Balašević.

„Sad nemam neke favorite. Ja znam ko su naši, ali oni se uglavnom ne bave politikom“, dodaje.

O tome da li su ga zvali da učestvuje u predizbornoj kampanji na poslednjim izborima, Balašević kaže da ga nisu zvali „jer on uglavnom priča a ne peva“.

„Ovo što rade sad umetnici, nije samo sitan interes, nego je često taj vapaj, želja da nam se desi nešto dobro, da se nešto promeni…Bio sam jedno vreme prilično odlučan da u mojoj državi na vlast ne dođe mi neko kao Toma Nikolić. Kada je on postao predsednik Srbije, prestao sam o tome da razmišljam, rekao sam ‘ćao, ja nemam više šta tu da tražim'“, ispričao je Balašević.

Muzičar kaže da nikada nije bio član Saveza komunista, ali da su mu oduvek lepili etikete da je nečiji.

„Ja nisam komunista, nisam ni antikomunista, ja sam konformista, nema tog partijskog sastanka na koji bih otišao ako je fudbalska utakmica mog omiljenog tima na TV-u“, kaže muzičar.

Umetnicima koji učestvuju u izbornim kampanjama, pa su jedne izbore za jednog, a onda za nekog drugog, bi kaže, mogao i da oprosti.

„Mnogo gori problem su ovi likovi koji iz jedne stranke pređu u drugu. To je dokaz jednog komičnog morala koji je na snazi“, kaže Balašević.

Muzičar i pesnik koji je obeležio odrastanje generacija, kaže da danas nema iluzija da nešto može da se „promeni preko noći“.

„Izlazim na izbore, nagovore me moji, ali nemam velikih iluzija…Ne očekujem se da se pojavi lik koji će promeniti sve preko noći, ali je dobro da se pojavi neka opcija, ne bih je nazvao opozicija, ali neka opcija koja ima mogućnosti da suprotstavi svoje misljenje…Toga još uvek nema“, kaže Balašević.

„Kad progovoriš, to je već sloboda“

Naglašava da nešto ipak, mora da se radi, jer ćutanje nije dobro.

„Ako ćutite, ni to nije dobro…Ne može ni da se ćuti, jer kad progovoriš, tvoje mišljenje je sloboda…U ovom momentu svako mišljenje postaje istog momenta suprotno mišljenje“, navodi Balašević.

Dodaje da to razume, jer ljudi čuvaju svoje poslove i njima se lako može manipulisati.

„Ja nikad nisam bio zaposlen pa nisu mogli da manipulišu sa mnom… Ne može se stalno ćutati, ja nisam bio protiv Slobe, bio sam protiv sistema zbog kog se moj grad bombarduje, zbog situacije na Kosovu…Ni sad kad bih nešto rekao, ne bih želeo da nekog lično prozovem“, dodaje.

Ono što može da kaže je da je danas „za skupštinu i zvanje poslanika neophodan psihijatrijski pregled.

„Da ispuniš neki psihijatrijski minimum…Proredila bi se skupština kad bi neki konzilujum tu pročačkao“, kaže Balašević i dodaje: „Jedan moj prijatelj koji se bavio psihijatrijom rekao je da smo svi mi ludi, ali nismo svi predsednici država“.

Pogledajte gostovanje u emisiji 360 stepeni: