Suđenje Belivuku: Deo dokaza bi mogao biti kontaminiran

Vesti 28. mar 201817:38 > 17:46
N1

Saslušanjem više svedoka i pregledom snimaka nadzornih kamera nastavljeno je suđenje navijaču Partizana Veljku Belivuku i još dvojici okrivljenih za pomaganje u ubistvu Vlastimira Miloševića. Na snimcima koji su prikazani u sudu vidi se trenutak ubistva i jedan napadač koji beži zelenim automobilom marke Mazda, ali ne i njegov identitet.

Ko je ubio Vlastimira Miloševića na tramvajskim šinama u sred Beograda i čiji su DNK i drugi tragovi koji su pronađeni u istrazi – to su pitanja na koje Viši sud i dalje pokušava da dobije odgovor. Veštak medicinske struke, inspektor koji je vršio uviđaj nakon ubistva i drugi svedoci nisu mogli da im pomognu u tome. Ipak, inspektor Aleksandar Zdravković bio je nešto konkretniji.

Naveo je da je deo dokaza na koji odbrana ukazuje da su sporni, mogao biti kontaminiran, odnosno oštećen, jer se za sve uviđaje koristi ista oprema, pa je teoretski moguće preneti tragove s jednog mesta na drugo, ali i da je mala verovatnoća da se tako nešto zaista dogodi.

Deo pronađenih tragova je već osporen na prethodnom ročištu, a među njima i ključni dokaz tužilaštva protiv Belivuka, na osnovu kog advokati tvrde i da je i uhapšen – trag DNK koji je pronađen na vratima zgrade, za koji se čulo da ustvari ne pripada njemu.

Veštakinja je tada objasnila da je dokaz pogrešno tumačen, da taj DNK pripada nepoznatoj osobi i da među analiziranim tragovima iz ulice 27. marta gde je ubistvo izvršeno, nema Belivukovih.

„Ne zameram tužilaštvu, ono je ceo prethodni postupak pa do ovog momenta provelo u iščekivanju nečeg što mu se obećavalo, kroz svedoka saradnika i ovo i ono, ali sve je izostalo, pa je došlo do toga da se mora snalaziti sa ovim što ima u optužnici, a praktično nema ništa“, izjavio je Vladan Vukčević, branilac Veljka Belivuka.

Belivuk i još dvojica osumnjičenih terete se za pomaganje u ubistvu Vlastimira Miloševića. Belivuk i Marko Miljković su u pritvoru, dok je treći optuženi Mirko Kojić u bekstvu pa mu se sudi u odsustvu.

Prvobitno su bili osumnjieni da su izvršili teško ubistvo u saizvršilaštvu, ali je u toku istrage kvalifikacija dela promenjena, pa se sada terete kao pomagači.

Svima se na teret stavlja da su pomogli neidentifikovanom ubici tako što su mu obezbedili automobil sa ukradenim tablicama.

Belivuk je negirao učešće u ubistvu, dok se Miljković branio ćutanjem.

Belivuk je široj javnosti postao poznat nakon prebijanja pripadnika obezbeđenja direktora FK Partizan Miloša Vazure, što su snimilie nadzorne kamere kluba, za šta je, na osnovu sporazuma sa tužilaštvom o priznanju krivice, osuđen na godinu dana kućnog zatvora.

Izvršenje te kazne, međutim, nije počelo kada je Milošević ubijen.

Mediji su izveštavali i da je Belivuk bio jedan od najbližih prijatelja ubijenog vođe navijača Partizana Aleksandra Stankovića, poznatijeg kao Sale Mutavi, koji je ubijen u oktobru 2016. godine.

Suđenje je pratio novinar N1 Nikola Radišić: