Poslanici o Kosovu: Selo gori, a Skupština se češlja

Vesti 27. mar. 201819:27 > 19:38
Podeli:
Izvor: N1

Iako nisu na dnevnom redu, događaji na Kosovu glavna su tema i u Skupštini Srbije. Opozicija traži skupštinu raspravu o Kosovu i sumnja da je incident u Kosovskoj Mitrovici, predstava koja režisera ima i u Beogradu.

Dan posle incidenata na Kosovu, republički parlament u redovnom zasedanju, na dnevnom redu – zakoni o udžbenicima i e-upravi.

“Selo gori, a Skupština se češlja”, tako je situaciju opisao narodni poslanik Đorđe Vukadinović koji zatražio da se parlament uključi u „gašenje požara“.

“Činjenica da je jučerašnjim događajem u Kosovskoj Mitrovici ponižena država Srbija. Skupština Srbije se mora izjasniti o događajima u vezi sa Kosovom i Metohijom”, poručio je on.

Poslanici opozicije sa Kosova, tvrde, imali bi šta da predlože vlasti. Goran Bogdanović – da se Srpska lista ne vraća u kosovsku vlast bez uslova.

“Izražavam bojazan da će se vratiti bezuslovno, što bi jako loše bilo za srpsku zajednicu, a i za Srpsku listu jer bi na taj način degradirali svoje učešće i povrenje srpske zajednice u tu listu”, ocenio je Bogdanović.

Predlog Slaviše Ristića još je radikalniji.

“Nema Vlade sa njima, nema naših poslanika tamo, nema sudija, ne treba da bude Srba u terorističkoj državi u policijskim strukturama. Ništa sa teroristima ne smemo da imako gospodine Aleksandre Vučiču. Ili je sve farsa čega moram da priznam da se ponajviše bojim”, rekao je Ristić.

Da je sve farsa veruje i lider Dveri Boško Obradović. “Zašto se ne prekinu pregvori u Briselu? Ako toga nema, ja samo mogu da zaključim da ova vlast nastavlja svoju politiku odricanja od Kosova i Metohije i da ide ka potpisivanju pravno obavezujućeg sporazuma, koji nije ništa drugo nego priznanje lažne države Kosovo”, rekao je on.

Ne predlaže prekid briselskih pregovora, ali Zoran Živković ne vidi ni njihov smisao.

“Imate ratne huškače, političke kriminalce iz 90-ih koji danas drže vlast, jedni u Beogradu, drugi u Prištini. Šta možemo da očekujemo dobro od njih, jednu jedinu stvar? I to je liceremrje Evropske unije. Treba da ih bude sramota što su bili pokrovitelji takvim ljudima”, poručio je Živković.

Zoran Živković bio je oštar i u sali i upitao: “Da li je njihov (Srpske liste) koalicioni partner terorista ili nije? “

Usledio je i oštar odgovor šefa poslanika naprednjaka Aleksandra Martinovića.

“Zoran Živković je idiot, Zoran Živković je kreten. Samo idiot i samo kreten može da se raduje onome što se juče dogodilo Marku Đuriću”, rekao je on.

Kada će o onome što se dogodilo u Kosvskoj Mitrovici poslanici raspravljati formalno, nije izvesno. Iako je sednicu Odbora za Kosovo predsednik tog odbora najavio za sledeću sedmicu, na pitanje N1 da li je zakazana, Milovan Drecun odgovara – bićete pravovremeno obavešteni.