Elek: Prekomerna sila, Đurića mogla da uhapsi obična patrola

Vesti 27. mar 201818:01 > 18:08
N1

Istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Bojan Elek izjavio je za N1 da je Priština dolazak Marka Đurića u Kosovsku Mitrovicu, po Briselskom sporazumu, mogla da tretira kao ilegalni ulazak, ali da je slanje ROSU da ga hapse svakako prekomerna upotreba sile.

Elek je u Danu uživo TV N1 objasnio da je Đurić, prema Briselskom sporazumu, ulazak na Kosovo trebalo da najavi 72 sata ranije, preko oficira za vezu. Sve osim eksplicitnog protivljenja Prištine, tretira se kao da je poseta dozvoljena, pa čak i neodgovaranje na zahtev, dodaje on.

Da li je dolazak Đurića najavljen po proceduri, kako to tvrdi predsedik Vučić, Elek kaže da ne zna, jer nema uvid u prepisku Beograda i Prištine, ali ističe da je problematično to što Đurić nije pokušao da uđe na Kosovo na administrativnom prelazu, već je ušao alternativnim putem.

“Prema potpisanim sporazumima, ovo se tretira kao nelegalni ulazak (…) Ali svakako akcija ROSU nije opravdana. Mogla je da bude poslata i patrola obične policije, ako je već trebalo Đurić da bude uhapšen”, ocenio je gost Dana uživo, istiučići da je tretman Đurića u Prištini bio neprihvatljiv i ispod ljudskog dostojanstva.

Istina je, kako kaže, da Priština po Briselskom sporazumu može da pošalje ROSU na sever, ali smatra da angažovanje te jedinice simbolički problematično. Ceo incident, prema njegovom mišljenju, nije dobar korak i ugrožava nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Elek je ukazao i na to da stabilokratije na Balkanu funkcionišu po pricnipu da se stalno kreiraju nove krize, koje lokalni lideri potom rešavaju. Iako, kako kaže, ne može da implicira da je tako i u ovom slučaju, ističe par “problematičnih situacija”, poput toga da je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost zakazana dan ranije ili da su pojedini portali već oko podneva objavili da je Đurić uhapšen.

Elek smatra i da Srpska lista ne bi trebalo da napušta vladu Kosova, jer su Srbi briselskim sporazumom priseljeni da komuniciraju sa vlastima u Prištini, niti je, kako kaže, dobro jednostrano formiranje Zajednice sprkih opština, jer bi takav potez mogao da ima neželjene efekte po Srbe.

Očekuje i da će Federika Mogerini večeras pokušati da “privoli” Srbiju da nastavi dijalog i uveren je da je Evropskoj komisiju u poslednjoj godini svog mandata, i 20 godina od intervencije na Kosovu, važno postizanje pravno-obavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine.