Spomenik Stefanu Nemanji "previše detaljan" i "neprimeren"?

Vesti 27. mar. 201817:19 > 17:19
Podeli:
Izvor: N1

Nakon završenog konkursa za spomenik Stefanu Nemanji, proglašeni su pobednici - tim na čelu sa profesorima iz Moskve i Beograda. Izgled menja i kompletan Savski trg, ali će pre rekonstrukcije trga, Železnička stanica morati da se izmesti u stanicu Prokop. Izmeštanje čeka i spomenik žrtavama rata 90-ih godina.

Visok 15 metara, težak 60 tona i vidljiv čak sa Trga Slavija – to je najkraći opis budućeg spomenika Stefanu Nemanji koji će se nalaziti na sredini Savskog trga, baš na mestu sa kog nam jedan od dvojice autora spomenika – arhitekta Petar Arsić objašnjava zašto su se on i ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov odlučili za ovakav izgled spomenika. Za realističnu, a ne apstraktnu figuru Stefana Nemanja – jer je tako zahtevao konkurs.

Postament nije klasični, već je zamišljen kao napukli vizantijski šlem, iz kog se pomalja vladarsko žezlo. Spolja su prikazane dve najznačajnije zadužbine Stefana Nemanje – Studenica i Hilandar.

„Ono što je bitno i što ga odvaja od klasičnih spomenika i čini savremenim, to je što je on na liniji prvokacije korisnika da kod njega dolaze, da u njega ulaze, da se u njemu obaveštavaju, s obzirom na to da će ovaj baldahin s unutrašnje strane imati niz reljefa sa prikazima iz Nemanjinog života i srednjovekovne Srbije“, kaže arhitekta Petar Arsić.

Sledi rekonstrukcija celog Savskog trga. Od zgrada – ostaju sve: zgrada Pošte najverovatnije se renovira, a zgrada Železničke stanice pretvara u muzej srednjevekovne Srbije. Nešto se ipak uklanja – spomenik žrtvama rata od 1990 – 1999. koji se izmešta. Pre 6 godina projektom uređenja platoa na Savskom trgu sa ovim spomen obeležjem rukovodio je profesor Arhitektonskog fakulteta Mihajlo Timotijević. Danas u penziji.

„Mislim da je velika sramota, pre svega za našu sredinu da se toliko dugo planira mesto za jedno spomen obeležje, društvo smogne snage da to izvede, a onda se za nekoliko godina kaže da će se naći drugo mesto. Mene je sramota takve odluke“, kaže Timotijević.

 Simpatije profesor nema ni za novo uređenje Savskog trga, a posebno ne za izgled spomenika Stefanu Nemanji na kom je, konstatuje, previše detalja, zbog čega je jedan od mnogih koje je spomenik podsetio na one u Skoplju.

„Što se mene tiče, svakako neprimeren današnjem vremenu i nekako kao da odlazimo u istoriju, ja svakako ne bih bio za ovakvu skulpturu“, dodaje Timotijević.

Kritike na račun spomenika Stefanu Nemanji stigle su i do autora, ali ni oni o makedonskim skulpturama nemaju reči hvale.

„Arhitektura i struka nisu uspele da se izbore s tim naopakim tendencijama, međutim ne bih ja nikakvu sličnost nalazio… ja je ne vidim“, izjavio je Arsić.

Spomenik Stefanu Nemanji biće izrađen u Rusiji, a potom transportovan u Srbiju.