Biševac o rekonstrukciji: Mesto Zorane Mihajlović pod lupom

Vesti 26. mar 201817:44 > 17:45
N1

Kad god se pomene priča o rekonstrukciji Vlade i sujeti, glavni akter je Zorana Mihajlović, ona je pod lupom i pitanje je da li će njeno ministratsvo biti podeljeno, smatra novinarka Danasa Safeta Biševac.

Ona smatra da je rekonstrukcija tema da bi se o nečemu pričalo, jer, kaže, nismo navikli da živimo u dosadnoj zemlji.

„Nadam se da ćemo sledeće izbore imati 2020, imali smo dva puta vanredne parlamentarne izbore nepotrebno, ako bismo išli tim tempom trebalo bi i ove godine da imamo izbore. Previše često imamo izbore iako smo dobijali iste rezultate, vlast je dobila koji glas više, ne vidim razloga za to, nadam se da će rekonstrukcija značiti da ih neće biti i da ćemo unormaliti scenu“, navodi Biševac.

Analitičar Branko Radun kaže da do rekonstrukcije dolazi jer pojedini ministri zbog zdravlja ne mogu u punom kapacitetu da rade i dodaje da ta tema nije toliko značajna.

„Biće promenjeno nekoliko ministara srednjeg nivoa, jaki ministri su bezbedni, ostali mogu da budu zamenjeni. Primarni faktor je zdravstveno stanje, i ono o čemu je govorila premijerka da neko iskače iz tima. Ne mislim da ima neke pozdadine, Brnabić nije politička ličnost i kao neko ko nije političar i nema svoju stranku ona ima ograničen manevarski prostor i mora da vidi šta će predsednik i koalicija da kažu, mora da balansira. Mislim da su izbori 2014. bili potrebni, jer se desila promena rejtinga, ogroman pad rejtinga DS i rast SNS. Nisu izbori samo stvar hira“, rekao je Radun.

Izbrojali smo devet ministara čije je ostanak upitan, kaže novinarka Danasa i dodaje da Vlada u nekoliko slučajeva nije delovala timski i da je bilo rasprave.

„Tu je Zorana Mihajlović u prvom planu, mene čudi premijerkino ignorisanje napada Šešelja na Mihajlović. Premijerka nije reagovala, ako vam neko kolege u vladi optužuje da je izdajica mislim da je premijerka trebalo da reaguje. Čini mi se da premijerka ima stav da ne reaguje, setite se priče o Vulinu i tetki, ni tada se nije izjašnjavala, prečesto ćuti kada su u pitanju članovi kabineta“, smatra Safeta Biševac.

N1

Ona ima mali politički kapacitet i nije njen stil da ulazi u polemike, kaže Branko Radun na pitanje zašto premijerka nije odgovorila na Šešeljeve tvrdnje.

„Prepucavanje u Vladi nije ništa novo, imali smo i veće sukobe i prepucavanje, setimo se koalicija DS i G17 i Dinkićevih ispada, nije nam to strano, trzavice nisu dobre za Vladu, ali nisu ništa posebo što će uticati na stavove birača“, smatra Radun.

On navodi da nije bitno ko će zauzeti nova mesta u Vladi. Na pitanje zašto Siniša Mali i Goran vesić nisu više učestvovali u kampanji za beogradske izbore, Radun je rekao da su možda već tada viđeni kao novi članovi Vlade.

„Mnogi Vučićevu ulogu osporavaju, da kao predsednik ne treba da se meša, a zaboravlja se da je predsednik najveće stranke, a parlament je prvi izvor moći. Milošević je bio moćan jer je imao jaku stranku i većinu u Skupštini, Tadić je isto imao jaku stranku. Da Vučić nije predsednik najveće stranke onda bi se pričalo da li izlazi iz ustavnog okvira“, kaže Radun.

Safeta Biševac smatra da sve zavisi od toga šta će reći Vučić, jer je u Srbiji samo formalno parlamentarni sistem, a neformalno predsednički sistem.

„Predsednik još nije govorio, naravno da će morati da aminuje. Više ministara je reklo da rekonstrukcija zavisi od Vučića, trebalo bi malo da se pita i Skupština. Zameram premijerki što ne reaguje, u našem političkom sistemu i medijima rečnik koji se pojavljuje i zaoštrena retorika ne treba ih tolerisati. Ne treba ćuttati na teške reči, bez obzira da li to kaže Šešelj ili neko drugi“, navodi Safeta Biševac.