NUNS: Italijanski fotoreporter neopravdano uhapšen u Srbiji

Vesti 26. mar 201812:50 > 12:52
Pixabay.com

Italijanski fotoreporter Mauro Donato (41) je nevin, biće pušten iz pritvora u Sremskoj Mitrovici i oslobođen od optužbe da je napao i opljačko migrante u Šidu, potvrdio je za Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) njegov branilac, advokat Gabrijel Laco.

„Ne mogu iznositi detalje iz istrage ali sa sigurnošću mogu da izjavim da će Mauro Donato biti oslobođen jer nadležno tužilaštvo nema nikakvih dokaza protiv njega“, rekao je advokat Laco, a preneo NUNS.

Donato je uhapšen 16. marta i od tada se nalazi u pritvoru.

Prema nekim informacijama Donato je uhapšen nakon što su ga kao odgovornog za nasilje i krađu prepoznala tri migranta, i to sa fotografije iz pasoša, koja je stara deset godina.

Udruženje novinara Srbije (UNS) je objavilo da je na zahtev Donatovih branilaca, oštećenim migrantima naknadno pokazana novija fotografija Donata, te da su oni tada promenili iskaz tvrdeći da to nije osoba koja ih je napala i opljačkala u noći između 11. i 12. marta.

Na pitanje da li će Donato preduzeti pravne korake zbog svih neprijatnosti – hapšenja, pritvora i neopravdane optužbe, njegov advokat je za NUNS rekao da će naknadno razmotriti sva pravna sredstva za obeštećenje.

NUNS je 22. marta je od Višeg javnog tužilaštva u Sremskoj Mitrovici informacije o slučaju italijanskog fotoreportera. U odgovoru stoji da se „postupak povodom navedenog događaja od 16. marta 2018. nalazi u fazi istrage“, te da „zbog zaštite interesa postupka i učesnika u postupku“ Tužilaštvo nije u mogućnosti da pruži tražene informacije.

Međunarodna federacija novinara i italijansko udruženje novinara pozvali su srpske vlasti da odmah oslobode fotoreportera.