Napeto na Kosovu: Zabranjene posete, policija na severu

Tanjug/Edib Tahirović

Kosovska policija sprovodi operativni plan u vezi sa zabranom dolaska srpskih zvaničnika na Kosovo. Poseta zabranjena direktoru Kancelarije za KiM Marku Đuriću i ministru odbrane Aleksandru Vulinu. Ministar Vladan Vukosavljević tvrdi da je i njemu zabranjen ulazak, policija negira. Na severu policija, mediji javljaju da je na Jarinju jedinica ROSU.

Poseta je zabranjena Vulinu koji od 2013. godine obilazi u martu porodicu Vučetić na čiju kuću je tada bačena bomba i povređena su deca, dok je Đuriću trebalo da prisustvuje okruglom stolu u okviru unutrašnjeg dijaga o Kosovu i Metohiji u Kosovskoj Mitrovici.

Takođe, Radio KIM javlja da je poseta Kosovu zabranjena i ministru kulture i informisanja u Vladi Srbije Vladanu Vukosavljeviću koji je trebao da obiđe pravoslavne manastire.

S druge strane, kosovska policija je saopštila da je poseta Vukosavljevića Kosovu odobrena, ali se on samovoljno vratio u Srbiju. Poseta je prvobitna planirana na prelazu Merdare, navodi policija.

Ministar Vukosavljević je rekao za RTS da je njegova poseta bila uredno prijavljena, da je stigla sagalasnost za nju, ali je potom dobio informaciju da su je prištinske vlasti odbile. Smatra da je u pitanju besmislen i pogrešan kapric.

Kako piše portal KoSSev, prema više izvora sa terena, uključujući izvor blizak graničnoj policiji, u ovom trenutku se na Jarinju nalazi jedinica ROSU.

Portal prenosi da su pripadnici ove jedinice raspoređeni su i na putnom pravcu Kosovska Mitrovica-Leposavić, na mestu poznatom kao Balaban i da se saobraćaj odvija uz kontrolu vozila.

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli napisao je na Fejsbuku da će svako ko pokuša da uđe na teritoriju Kosova bez dozvole biti uhapšen.

Šef kabineta ministra spoljnih poslova Kosova Jetljir Zuberaj potvrdio je za Radio slobodna Evropa da je to ministarstvo odbilo zahtev za posetu Đuriću i generalnom sekretaru predsednika Srbije Nikoli Selakovću zbog, kako je rekao, „izjava koje podstiču na napetost situacije“.

Zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Besim Hoti izjavio je da interventna jedinica sprovodi „operativni plan“ u vezi sa zabranom dolaska srpskih zvaničnika na Kosovo.

Hoti je ranije demantovao pisanje prištinskih medija da se specijalne jedinice raspoređuju na sever Kosova.

Na pitanje o kojim se zvaničnicima radi, Hoti kaže da je prema njegovim informacijama to tročlana delegacija, potvrdiviši da je među njima i Marko Đurić, prenosi KoSSev. Istovremeno, Hoti nije precizirao koja su još dva zvaničnika.

Policija rasporedila jedinice u severnom delu Kosova

„Prema informacijama i izjavama samih srpskih zvaničnika, oni će, uprkos zvaničnoj odluci kosovskih vlasti da im zabrane ulazak, obaviti svoju planiranu posetu severnoj Mitrovici. Kosovska policija, u cilju sprovođenja odluke zvaničnih državnih organa, angažovala je relevantne policijske jedinice koje će delovati u skladu sa situacijom u vezi sa odlukom MUP-a RKS-a. Ulazak će biti odobren ličnostima koji imaju službenu dozvolu državnih organa RKS-a da izvrše svoje zakazane posete, a po službenim zahtevima“, saopšteno je iz policije.

Dodaje se da će ulazak na Kosovo biti dozvoljen samo ličnostima koje imaju službenu dozvolu vlasti.

Kosovska policija je zatim saopštila da je „u okviru ovlašćenja i zakonskih nadležnosti preduzela mere za raspoređivanje odgovornih jedinica na terenu u severnom delu Kosova sa jedinim ciljem da se sprovede odluka vlade i da nema drugih ciljeva“.

Dodaje se da se od građana, a posebno od onih sa Severa, traži da ne budu žrtve bilo kakve dezinformacije u vezi sa njihovim angažovanjem.

Učešće Đurića i Nikole Selakovića na okruglom stolu u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu u Kosovskoj Mitrovici, najavio je i sam srpski predsednik, uprkos „zabrani“.

„Ja vam kažem daćete. Dali, ne dali, oni će da učestvuju u Severnoj Mitrovici, ‘ajd da vidim šta ćete da uradite po tom pitanju,“ rekao je Aleksandar Vučić, nakon razgovora sa Hašimom Tačijem u Briselu.

Skup u Mitrovici bi trebalo da počne u 12.44 časova, simbolično dajući na značaju Rezoluciji 1244 Ujedinjenih nacija, po kojoj su Kosovo i Metohija i dalje deo Srbije.