U Briselu pregovori o normalizaciji, na terenu zaoštravanje

Vesti 25. mar 201817:33 > 17:37
Izvor: Screenshot

Posle otkazivanja mesecima unapred dogovorene rukometne utakmice juniorki, za koju je tek naknadno ocenjeno da bi mogla biti protumačena kao priznanje nezavisnosti, usledilo je i natezanje oko organizovanja unutrašnjeg dijaloga u Mitrovici.

Kosovske vlasti zabranile su direktoru Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Marku Đuriću i generalnom sekretaru predsednika Srbije Nikoli Selakoviću ulazak na Kosovo, ali iz Beograda stižu najave da će oni ipak putovati u južnu pokrajinu.

Samo nekoliko minuta pošto je završio razgovor sa svojim kosovskim kolegom, predsednik Srbije se u televizijskom obraćanju osvrnuo i na otkazivanje juniorske rukometne utakmice i na odluku kosovskih vlasti da ne dozvole Nikoli Selakoviću i Marku Đuriću da učestvuju u unutrašnjem dijalogu u Mitrovici.

„Ja vam kažem daćete. Dali, ne dali, oni će da učestvuju u Severnoj Mitrovici, ‘ajd da vidim šta ćete da uradite po tom pitanju“, rekao je Aleksandar Vučić.

Ubeđivanje s Prištinom nije, kaže predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun, nikakvo provociranje, jer Srbija, kako navodi, ima pravo i želi da u unutrašnji dijalog uključi i Srbe s Kosmeta.

„Srbija hoće da čuje mišljenje svog naroda na Kosovu i Metohiji, zašto bi to neko sprečavao, dakle govore o slobodi kretanja, a onda sprečavaju da ljudi iz državne administracije mogu da odu i razgovaraju sa našim narodom. Mora da se okrene čitava priča, ne provociramo mi nikoga, mi jednostavno štitimo naše interese, ali nećemo dozvoliti da nas iko provocira i na najgrublji način ugrožava naš interes“, rekao je Drecun.

Otkazivanje utakmice i najavu odlaska u Mitrovicu, uprkos zabrani, u Briselu tretiraju kao događaj za domaću javnost, ocenjuje Boban Stojanović sa Fakulteta političkih nauka.

„Poprilično sam siguran da kada bi iz Brisela rekli da je trebalo utakmica da se odigra ili da ne treba da idu Đurić i Selaković, to se ne bi ni desilo. Pitanje unutrašnjeg dijaloga naravno da treba da se vodi i u Severnoj Mitrovici, i sa te strane, meni je potpuno logično da žele Selaković i Đurić da odu, međutim, tu se negde pokazuje koliki je uticaj Srbije i da li postoji, time što oni mogu da vam zabrane ulaz na Kosovo i time Srbiji pokazuju gde je naša pozicija u svemu tome“, kaže Stojanović.

U prilog tome ide, kaže Stojanović, i otkazivanje utakmice na dan odigravanja, iako je ona mnogo ranije dogovorena, a Srbija prihvatila njeno domaćinstvo. To je, smatra Stojanović, više puta viđen scenario srpske odbrane Kosova, kroz sport – dok istovremeno predsednici Tači i Vučić sede zajedno u Briselu.