Bogdanović: Mi ćemo dramiti, a Kosovo će ići svojim putem

Vesti 23. mar. 201817:16 > 17:19
Podeli:
Izvor: N1

Gosti N1, Dušan Janjić i Goran Bogdanović, govoreći o pregovorima o ZSO tokom dijaloga, kažu da nema potrebe da se pregovara oko već pregovaranog. U pravno-obavezujućem sporazumu stajaće da Srbija i Kosovo garantuju granicu između njih i da Srbija ne ometa Kosovo da uđe u međunarodne organizacije, mišljenja je Bogdanović, bivši ministar za KiM.

Predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, razgovaraće danas u Briselu o sprovođenju sporazuma postignutih u dijalogu Beograda i Prištine i o normalizaciji odnosa.

Očekuje se da će na sastanku, čiji je domaćin visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, biti reči i o Zajednici opština sa srpskom većinom i o sporazumima o energetici.

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose kaže da se oko energetike mnogo do sada razgovaralo i da tu ima mnogo posla – i na strani Prištine i na strani Beograda.

Pošto su nas prekjuče zabrinuli, sada očekujem dobre vesti, kaže Janjić. Dodaje da bi dobre vesti bile da su se dogovorili oko formiranja ZSO i da se načelno dogovore oko energetike, jer to niko ne može da trpi – ni EU, ni distributeri.

Nadam se da će večeras biti veče dobrih vesti, dodaje.

Goran Bogdanović, bivši ministar za Kosovo i Metohiju, kaže da nije otpimista po tom pitanju. Kaže da se do sada pokazalo da i jedan i drugi predsednik posle svakog sastanka izlaze ili sa hvalospevima ili s kukanjem.

Vučić treba da insistira da svi sporazumi koji su postignuti i idu u implementaciju, kaže Bogdanović.

ZSO je nešto što postoji u zakonima lokalnih samouprava, kaže Bogdanović. On ističe da sve to što je dogovoreno o tom pitanju već postoji u zakonima o lokalnoj samoupravi.

To je ZSO – Zajednica srpskih obmana – jer imate pet godina kako ste to potpisali, a ništa nije urađeno na terenu, navodi bivši ministar za KiM.

Gosti N1 se slažu da nema potrebe da se pregovara i dalje oko već ispregovaranog (ZSO).

ZSO je objektivno neki neuspeli pokušaj funkcionalne autonomije, ali potreban je kakav takav, apsolutno je neophodan ZSO plus, kaže Janjić. Navodi da pod „ZSO plus“ podrazumeva manjinsku samoupravu, plus zaštitu SPC i kulturnog nasleđa.

Bogdanović kaže da je teško da se traži nešto više od onog što je dogovoreno u Briselu.

Rešavalo se do sada samo ono što je Albancima bilo potrebno, navodi Bogdanović konstatujući da je naša strana bila servilna i da je dozvolila da se te stvari dešavaju. Ne krivi međunarodnu zajednicu i Albance.

U akcionom planu piše da se posle lokalnih izbora 2013. godine ide na formiranje radne grupe za izradu Statuta ZSO, a mi to nikad nismo formirali, rekao je. Bogdanović kaže da je osnovan neki bord od četiri predsednika srpskih opština sa severa koji se nikad nisu ni sastali, a u javnost su iznosili da su doneli neki statut, ali taj statut mora da verifikuje Vlada Kosova i da proučava Ustavni sud Kosova. I to niko ne govori, naveo je.

Ustavni sud Kosova je, kaže Bogdanović, odbacio deo Briselskog sporazuma, posebno u delu oko ZSO. „I bojim se da će samo onaj deo koji Albanci protežiraju i ističu, samo taj deo biti prihvatljiv… Iza toga verovatno stoji EU i SAD i zato ne pritiskaju da se formira ZSO“, kaže nekadašnji ministar za KiM.

Bogdanović kaže da niko nikada od nas nije tražio da priznamo nezavisnost Kosova, ali da je ovo sve priprema za nešto što sledi, a sledi pravno-obavezujući sporazum.

On ističe i da u Srbiji ne postoji unutrašnji dijalog o Kosovu, i da je to dijalog sa istomišljenicima.

Janjić, govoreći o onome što sledi u pregovorima, kaže da će tražiti da popišemo šta je urađeno, a šta nije i da se strane obavežu na to. Dodaje da će tražiti da prestane aktivna kampanja kupovina ostrva i povlačenja priznanja. „Tražiće da se ponašamo korektno, kao što je rekao (šef nemačke diplomatije Zigmar) Gebrijel“, navodi.

Bogdanović kaže da je sve ono što su obećali Vučić i Nikolić pre 2012. godine, sada došlo na naplatu.

Kaže da će u pravno-obavezujućem sporazumu, između ostalog, stajati dve bitne stvari – da Srbija i Kosovo garantuju granicu između njih i da Srbija ne ometa Kosovo da uđe u međunarodne organizacije.

„Mi ćemo dramiti, a Kosovo će ići svojim putem, a nas Srba na Kosovu sve manje će biti“, navodi.

Bogdanović smatra da je decentralizacija ono o čemu Vučić i Tači moraju da razgovaraju.

Janjić kaže da sada i Srbija treba nešto da dobije. Navodi da slede pregovori oko svojine, međusobnih potraživanja, energetike. „Očekujem da pregovaramo o zajedničkim projektima s Kosovom unutar zapadnobalkanskog paketa, pogotovo u energetici, i misli da je jako važno ono što je SAD već ponudila, da dobijemo podršku i EU i SAD za ulazak u međunarodne organizacije kao što je savez slobodne trgovine – STO i ostalo…“

Celo gostovanje pogledajte u videu: