Stefanović otkazao rukometnu utakmicu Srbije i Kosova

Vesti 23. mar 201813:48 > 18:43
N1

U kabinetu premijerke Ane Brnabić je za N1 rečeno da Vlada Srbije nije zabranila odigravanje utakmice ženske juniorske rukometne reprezentacije protiv Kosova u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, kako su preneli beogradski mediji. U međuvremenu se oglasio ministar policije koji je rekao da je on doneo odluku o otkazivanju meča zbog bezbednosti.

Nebojša Stefanović je za Tanjug rekao da kvalifikaciona utakmica neće biti održana u popodnevnim časovima u Sportskom centru Kovilovo, kako je to prvobitno planirano, i da se konsultovao sa ministrom sporta, a da je o odluci obavestio premijerku i predsednika.

„Da li bismo mogli da organizujemo da se ova utakmica održi. Svakako. Ali šta bi bila cena? Sukobi našeg naroda i policije zbog stvari u koju ne verujemo, suprotna našim interesima. Zato nismo spremni da policija tuče ljude kako bi se održala utakmica, koja je suprotna svim našim stavovima“, izjavio je Stefanović.

Veliki broj pripadnika policije nalazi se oko Sportskog centra Kovilovo. Policija je raspoređena duž Zrenjaninskog i puta koji vodi od Pupinovog mosta ka Pančevu u blizini Kovilova, a i prilaz samom sportskom centru je onemogućen.

Nekoliko desetina ljudi protestovalo je u četvrtak uveče, a novi skup je trebalo da se održi danas u vreme kada je bila zakazana utakmica.

Ženska juniorska reprezentacija Srbije trebalo je da odigra meč kvalifikacija za Svetsko prvenstvo protiv Kosova u Kragujevcu, ali je meč potom premešten u Kovilovo.

Evropska rukometna federacija donela je odluku da navijači, ali i predstavnici medija ne mogu prisustvovati meču.

Vjora Čitaku, ambasadorka Kosova u SAD, reagovala je na ovu vest na Tviteru, napisavši da se danas sastaju predsednik Vučić i Tači u Briselu kako bi razgovarali o normalizaciji. Napisala je da je „za to vreme srpska vlada odlučila da zabrani utakmicu“ i dodala na to: Vole dvostruke igre, zar ne?

Osuda odluke iz Inicijative mladih

Inicijativa mladih za ljudskih prava iz Srbije osudila je zabranu odigravanja rukometne utakmice juniorki Srbije i Kosova zbog pretnji navijačkih grupa i ocenila da policija treba da zabrani nasilje, a ne utakmicu.

Inicijativa je dodala da se Vlada Srbije još jednom povukla pred nasilnim i destruktivnim delom društva, na štetu onih koji baštine vrednosti mira, dijaloga i saradnje.

Oni koji su ugrožavali opštu bezbednost ili bezbednost sportistkinja moraju biti procesuirani.

Institucije moraju poslati jasnu poruku da se nasilje neće tolerisati, i da pretnje nasiljem neće uticati na proces normalizacije odnosa Srbije i Kosova“, navedeno je u saopštenju.