Uoči izbora u Smederevskoj Palanci napetost i brojne optužbe

Vesti 20. mar 201818:42 > 18:46
Izvor: N1

Za pet dana građani Smederevske Palanke biraće novu vlast. U trci za 49 odborničkih mandata je sedam izbornih lista. Kako se kampanja bliži kraju, atmosfera je sve napetija.

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić tvrdi da je predsednik Izbornog štaba njegove partije prebijen, dok predsednik Privremenog ograna u Smederevskoj Palanci iz Srpske napredne stranke (SNS), Nikola Vučen, optužuje demokrate da su mu farbom uništili automobil. 

Juče u Smederevskoj palanci aplauzi i obećanja predsednice Vlade. Danas u sedištu Narodne stranke optužbe na račun čoveka koji je juče bio u premijerkinom društvu. Vuk Jeremić tvrdi da je potpredsednik Izvršnog odbora SNS-a Branko Malović organizovao prebijanje šefa Izbornog štaba Narodne stranke u Smederevskoj Palanci Igora Milenkovića.  

„Mi smo praktično zagazili u fašizam. Batinanje političkih protivnika je nešto što je patentirano 30-tih godina prošlog veka u predgraĐu Minhena“, rekao je Jeremić. 

Zbog, kako tvrde batinanja u Smederevskoj Palanci, u Narodnoj stranci najavljuju krivičnu prijavu. U Srpskoj naprednoj stranci – bez komentara.    

U opštinskom odboru SNS u Smederevskoj Palanci nije bilo nikoga ko bi mogao da stane pred kamere N1. Kako su nam rekli stranački aktivisti koje smo zatekli u prostorijama stranke, svi su isuviše zauzeti svojim predizbornim aktivnostima.

Na naše pozive, do Dnevnika N1 u 19 časova, nije odgovorio ni predsednik Privremenog organa.

Naprednjak Nikola Vučen i sam je govorio o predizbornom nasilju. Na društevnim mrežama, Radoslava Milojičića iz Demokratske stranke optužio je da mu je farbom uništio automobil i predizborni bilbord SNS-a. Milojičić odgovara kontraoptužbama.    

„Nama su razbijene prostorije, koalicije ‘Palanka u srcu’. I dao sam vozilo, PN, pardon PA registracija Pančevo. Ovde izgleda kao ratno stanje, aktivistima koalicije Palanka u srcu čovek je pretio pištoljem“, tvrdi Milojičić.  

Na ulicama Palanke, stranački bilbordi i plakati ukazuju da je predizborni rat partija u toku. Građani, više od međusobnih optužbi, slušali su obećanja.    

„Obećavaju, ali ima onih koji ispune obećanja“.

N1: Ko ispuni?

„Eto, na primer, sada što radi SNS vidi se da nešto i radi“.

„Teško, mnogo se obećava, ali malo radi. Onda dobiju mandate i posle toga zaboravi se šta se reklo“.

„Ko god je došao i seo u tu fotelju ništa nije uradio. Biram ono što je najbezbolnije“. 

Dok građani biraju među sedam lista, opoziciji je sporan naziv one prve. Tvrde da je suprotan zakonu, jer kada nastupate kao stranka lista može da se zove samo imenom stranke i njenog nosioca.  

„SNS u Smederevskoj Palanci nema koaliciju, a zovu se zato što volimo Smederevsku Palanku Aleksandar Vučić. To nije u skladu sa zakonom i lista je trebalo da im bude oborena“, kaže Milojičić.  

Opštinska izborna komisija i Upravni sud, ipak, ne misle tako, pa su prigovore demokrata odbacili, mada je ranije Opštinska izborna komisija iz sličnih razloga oborila listu Narodne stranke, koja je iz imena morala da izbaci slogan „Bolji od ostalih“.