Nad Srbijom lete obnovljeni migovi, ali od sledeće godine

Vesti 19. mar 201818:02 > 19:23
N1

Ministar odbrane obećava da će od 1. januara sledeće godine nad Srbijom leteti deset obnovljenih i modernizovanih aviona Mig 29. Ali ne objašanjva koliko će ceo sporazum o donaciji i remontu aviona iz Rusije po stavkama i koštati.

Hoće li nakon remonta tih aviona srpsko vazduhoplovstvo, kako kaže ministar, biti najrespektabilnije u regionu, ili će tek zadovoljiti minimum uslova da bude funckionalno.

Ministar odbrane za upravljačem Miga 29. Ali na zemlji, jer je u pitanju jedan od aviona koji se trenutno osposobljava za vojnu upotrebu. Kad će se za komandama nači pravi piloti – ministar kaže do kraja godine, za kad je oročio trajanje remonta.

„Vazduhoplovstvo koje je bilo potpuno uništeno 1999. godine sad može da kaže da će, kad se sve ovo završi, biti najrespektabilnije u regionu, uostalom, Srbija treba da bude i jeste najrespektabilnija zemlja u regionu, pa će to biti i njena vojska i njeno vazduhoplovstvo“, kaže ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Kojem bi, kako je najavio ministar, trebalo da uđu i dva transportva aviona iz rusije – Antonova. O finansijama koje su neophpdne za remont aviona, ni danas nismo čuli dviše detalja od Ministra odbrane.

O ciframa drugi put, rekao je ministar i dodao da se plaća modernizacija i remont, rezervi delovi.

„Najveći deo ostalog je donacija. Pogledajte samo u okruženju, ako vam ne bude problem da se informišete, koliko naši susedi odvajaju novca za avione, koji po karakteristikama nisu na nivou Migova 29“, dodaje Vulin.

U međuvremenu, u srpsku avijacuju ušlo je šest školskih aviona Lasta. Na obuku, ali u Rusiju, treba da ode i pet pilota Migova. Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da u ovom trneutku srpskoj avijaciji nedostaju piloti i tehničari.

„Tehnika je jedno, ali za tehniku morate da imate ljude, da imate čoveka u kabini, onoga ko priprema avion za let. Pravi ispit zrelosti našeg državnog sistema u podršci avijaciji biće nastojanje da se dovede cilju s obuke pilota i tehničkog kadra do nivoa u kom će svake godine jedan primetan broj ljudi da dolazi u jedinice. Ne kao što je to bio slučaj da se pretprošle godine školuju tri pilota ili prošle godine četiri“, kaže Radić.

Dodao je i da je, ukoliko se ostvare planovi da od naredne godine svih deset Migova bude operativno, to minimum borbenih aviona koji srpska avijacija treba da ima.