Dva meseca od ubistva Olivera Ivanovića, ubice još nepoznate

Vesti 16. mar 201808:19 > 09:49
AFP/Armend Nimani

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović ubijen je na današnji dana pre dva meseca u Kosovskoj Mitrovici, a javnost još nije obaveštena dokle se stiglo sa istragom tog zločina, niti šta su uradili istražni organi.

Na Ivanovića je pucano ispred sedišta Inicijative u Severnoj Mitrovici.

Slučaj je pre nedelju dana prešao u nadležnost Specijalnog tužilaštva Kosova, koje je tada navelo da je povodom ubistva podnelo više krivičnih prijava, ali da osumnjičenih nema. 

Tri nedelje posle ubistva, dvojica srpskih policajca privedena su u Kosovskoj Mitrovici zbog sumnje da nisu valjano zaštitili mesto zločina.

Sumnjičili su ih da su uzeli čauru s mesta ubistva, i da je nisu predali zajedno sa drugim dokazima. Nakon isteka pritvora, sud u Mitrovici ih je oslobodio.

Kuburović: Nema reciprociteta u saradnji sa prištinskim organima

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da Beograd nema novih podataka o istrazi ubistva Ivanovića. „Iako je Tužilaštvo za organizovani kriminal odgovorilo na gotovo sve zamolnice koje su bile upućene od strane prištinskih organa kojih je do sada bilo pet, sa suprotne strane nismo imali takav reciprocitet, kada je reč o saradnji“, kazala je Nela Kuburović za televiziju Prva.

Tanjug/Filip Krainčainić

Ona je rekla da je na dve zamolnice Tužilaštva za organizovani kriminal odgovoreno samo na jednu i to delimično, navodeći da je na početku postupka dobijen samo zapisnik sa uvidjaja i obdukcije i da od tada nema novih dokaza i materijala.

Ministarka je istakla da su srpski organi spremni za saradnju sa prištinskim organima na pronalaženju počinioca i nalogodavaca.

„Mi smo spremni za saradnju. Tužilaštvo za organizovani kriminal preduzima odredjene predistražne radnje na teritoriji Srbije. Verujemo da će možda Specijalno tužilaštvo (Kosova), koje je preuzelo slučaj da nastavi saradnju sa Tužilaštvom za organizovani kriminal“, kazala je Nela Kuburović.

Vlajić: Porodica nema novih informacija

Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić kaže da porodica nema nikakve informacije o tome dokle je stigla istraga.

„Ništa se novo nije desilo osim što je predmet prešao u Specijalno tužilaštvo“, rekao je Vlajić. On je izrazio razočarenje radom mitrovačke policije i nadu da će specijalno tužilaštvo pokazati da „nije jednako nesposobno ili nezainteresovano kao što su policija i tužlaštvo u Mitrovici.“