EK: Strategija za Zapadni Balkan ambiciozna ali realistična

Vesti 13. mar 201814:25 > 14:31
Tanjug / Rade Prelić

Strategija EU za Zapadni Balkan je ambiciozna, ali realistična, a uslovi za kandidate za članstvo u Uniji su isti za sve, izjavio je u Beogradu zamenik pri Generalnom direktoratu za politiku susedstva i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji, Maćej Popovski.

Popovski je uoči konferenije „EU i Zapadni Balkan: Ka većoj verodostojnosti i posvećenosti obeju strana“ da je potrebno da vlada i građani ozbiljno shvate Strategiju i dodao da je „članstvo pitanje vremena“.

„Kriterijumi za članstvo su isti za sve kandidate, definisani su pre mnogo godina kada je EU počela da se proširuje“, rekao je Popovski novinarima u hotelu Zira.

Popovski je, pored ostalog, ukazao na značaj vladavine prava i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

„Voleli bismo da vidimo dobar ishod… Očekujemo da se odnosi (Beograda) sa Prištinom normalizuju“, izjavio je zvaničnik Evropske komisije.

Upitan za komentar o uključivanju SAD u dijalog o Kosovu, Popovski je rekao da o tome treba pitati pomoćnika američkog državnog sekretara za Evopu i Evroaziju Vesa Mičela koji danas stižei u Beograd, i izrazio uverenje da će on „podeliti svoje ideje“ o tome.