Đilas Bjornstadu: Hvalospevi, a krše se evropske vrednosti

Vesti 13. mar 201810:25 > 10:35
Izvor: N1

Nosilac liste Beograd odlučuje - ljudi pobedjuju na beogradskim izborima Dragan Đilas uputio je otvoreno pismo norveškom ambasadoru u Srbiji Arnesu Sanesu Bjornstadu u kojem je naveo da su ti izbori održani u atmosferi straha, potpune medijske blokade opozicije, kupovine glasova na razne načine i upisivanja lažnih Beograđana u biračke spiskove.

U pismu pod naslovom „Zašto hvalospevi (predsedniku Srbije Aleksandru) Vučiću kad SNS krši evropske standarde“, Đilas je pozvao ambasadora Norveške kao zemlje privržene evropskim vrednostima da ne žmuri pred kršenjem evropskih vrednosti u Srbiji.

Đilas je pismom reagovao na intervju norveškog ambasadora listu Danas proteklog vikenda.

On je naveo da mu nije mi bilo baš najjasnije „zašto ambasador zemlje koja nije članica EU ima potrebu da objašnjava šta od uslova Srbija treba da ispuni da bi postala deo EU“, ali da mu se ne obraća zbog toga već zbog činjenica koje je ambasador izneo o beogradskim izborima.

Đilas je ambasadoru napisao da je u pravu kada govori o nejedinstvu u proevropskoj opoziciji, kao jednom od razloga za Vučićevu ubedeljiivu pobedu, ali je dodao da „postoji i jedan mnogo značajniji razlog pobede SNS“.

„Beogradski izbori su održani u atmosferi straha, potpune medijske blokade opozicije, kupovine glasova na razne načine i upisivanja lažnih Beograđana u biračke spisokove“, naveo je Đilas u otvorenom pismu objavljenom u listu Danas.

Đilas je u pismu pojasnio navode o ucenama zaposlenih u državnoj i gradskoj administarciji, kao i u javnim i komunlnim preduzećima, nezakonitom vođenju evidencije na biračkim mestima, kupovini glasova, upisivanjima u birački spisak, kontorli medija izrazivši uverenje da ambasador Norveške kao „zemlje privržene evropskim vrednostima, sasvim sigurno ne bi žmurio nad nad kršenjem evropskih vrednosti“ u Srbiji da je za njih znao.

„Verujem da sada kada imate sve informacije i nećete. Zato ću sa nestrpljenjem narednih dana kupovati Danas, iščekujući vaš novi intervju, ili bar izjavu na ovu temu. Mislim da Beograđani koji su vam pružili gostoprimstvo to zaslužuju“, dodao je Đilas.