Farbom na table sa imenom Ulice Zorana Đinđića u Novom Sadu

Vesti 12. mar 201810:25 > 14:21
Printscreen/021

Sve tri table sa imenom ulice Zoran Đinđića koja se nalazi u okviru Novosadskog univerziteta jutros su osvanule isprskane crvenom bojom. Na lice mesta izašla je i patrola policije, javlja Beta.

Crvenom farbom isprskane su table od kojih se dve nalaze na Filozofskom fakultetu, a jedna na pomoćnom objektu Poljoprivrednog fakulteta na uglu sa Bulevarom cara Lazara, prenosi 021.

Pored ulaza u zgradu fakulteta piše da je objekat pod video nadzorom.

Filozofski fakultet se nalazi u univerzitetskom kampusu, zajedno sa većinom ostalih fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Ovo nije prvi put da se table sa imenom Zorana Đinđića nađu na meti vandala, a poslednji put su oštećene septembra 2012. godine.

DS: Nov izliv mržnje i primitivizma, kazniti vinovnike

Pokrajinski odbor Demokratske stranke za Vojvodinu najoštrije je osudio „nov izliv mržnje i primitivizma“ u Novom Sadu, u kojem su
crvenom bojom isprskane table s natpisom „Ulica dr Zorana Đinđića“ i zatražio je od državnih organa da otkriju i primereno kazne vinovnike ovog političkog nasilja.

„Uništavanje tri table s nazivom ulice u slučaju ulice Zorana Đinđića, nikako nije banalan primer vandalizma već nov jasan simptom žalosnog stanja u našem društvu u kojem glavnu reč danas vode oni protiv kojih se ubijeni premijer borio čitavog svog života“, ističe se u saopštenju.

Budući da su table namerno uništene na dan petnaeste godišnjice ubistva nekadašnjeg premijera Srbije i predsednika Demokratske stranke, poruka je više nego jasna – u današnjoj Srbiji nema mesta ni za Đinđićevo ime ni za njegovo političko delo, konstatuje DS.

„Za razliku od samog ubistva premijera Đinđića, za koje još nije do kraja rasvetljena politička pozadina, u slučaju uništavanja tabli sa njegovim imenom poznati su i inspiratori i nalogodavci“, navodi DS.

To su, ističe se u saopštenju, „van svake sumnje ljudi iz sadašnje vlasti, koji su još devedesetih godina prošlog veka vodili besprizornu kampanju blaćenja i klevetanja Zorana Đinđića i koji mu nikad nisu oprostili ni Peti oktobar ni to što je bio drugačiji i bolji od njih“.