Vlada izdvojila novac za spomenik Zoranu Đinđiću

Vesti 12. mar 201809:49 > 09:49
Beoinfo

Vlada Srbije opredelila je Gradu Beogradu nešto više od 13,2 miliona dinara za podizanja spomenika ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću, saopšteno je danas.

Kako se navodi u saopštenju, odobren je transfer od 13.257.000 dinara, kako bi „predlog predsednika (Srbije Aleksandra) Vučića o podizanju spomenika, 15 godina posle ubistva premijera Zorana Đinđića, bio realizovan“.

 „Vlada smatra svojom obavezom da finansira izradu spomenika čoveku koji je ubijen kao predsednik Vlade, kako je predložio predsednik Republike Vučić. Grad Beograd će odmah po dobijanju ovog transfera, potpisati ugovor sa autorom Mrđanom Bajićem i njegovom timom, kako bi izrada spomenika počela odmah“, navodi se u saopštenju.

Skupština grada Beograda donela je na sednici 8. juna 2016. godine odluku da u Beogradu bude podignut spomenik Đinđiću koji je ubijen 12. marta 2003. godine.

Na konkursu za idejno rešenje spomenika prvu nagradu dobio je rad „Strela“, autora Mrdjana Bajića i njegovog tima.

Spomenik će biti postavljen na renoviranom Studentskom trgu i biće u obliku belo-srebrne strele, visine 6,20 metara sa zvučnim efektima koji će omogućiti da svako ko pridje spomeniku čuje reči premijera Đinđića.