Drašković: Peti oktobar – dan kada je ubijen deveti mart

Vesti 09. mar 201810:04 > 10:06
N1

Govoreći o devetomartovskim protestima, Vuk Drašković, gostujući u Novom danu, ocenio je da je SPO onda bila velika i moćna reka, sve do 5. oktobra, a da je tragedija Srbije u tome što su u istom danu pali i Milošević i baš svi ideali i ciljevi 9. marta i svih buna od 9. marta do 5. oktobra.

Drašković se osvrnuo na tadašnju situaciju u zemlji.

„Početkom februara je predsedništvo SPO, tada ubedljivo vodeće stranke u opoziciji, upozorilo da se priprema krvavi rat. Upozorili smo ih da decu Srbije nećemo dati za taj njihov rat. Oni su pobesneli i reagovali tako što je državna televizija objavila komentar da je SPO produžena ruka ustaškog i fašističkog režima u Zagrebu“, rekao je.

Dodao je da je 9. marta bilo najmanje 100.000 demonstranata, kao i da je na njih „goloruke režim izveo svu svoju policijsku snagu, a uveče i tenkove“.

„Sušina na koju sam ukratko skrenuo pažnju je da su to antiratne demonstracije, protiv tadašnjeg režima i bivših ljudi koji su nastojali da tadašnji režim u Srbiji sačuvaju i nametnu celoj Jugoslaviji“, kaže gost Novog dana.

Istakao je da je „postojala zla namera da se potpuno falsifikuje ili krivotvori deveti mart“.

„Pogrešno je vezivati 9. mart samo za taj 9. mart. On je trajao celu deceniju, jer sve buduće demonstracije, bune, predvodio je duh 9. marta“, kaže Drašković.

Dodao je da se prećutkuje da su u toj teškoj borbi izgubljeni mnogi životi, što su „crna i neprolazna svedočanstva o državnom terorizmu“.

„Mi tog 9. marta saopštavamo da smo protiv rata, protiv rzbijanja zemlje i da smo za to da država ide na zapad. Nažalost, Jugoslavija je krvavo ubijena, nije se razbolela pa se raspala, nego su je ubili oni na koje smo mi uprli prstom“, kaže gost N1.

Danas su državni mediji „Bastiljice“

Govoreći o državnim medijima, Drašković kaže da su i „danas neka vrsta Bastilje, što se njega i SPO tiče“.

„Mi ne postojimo na programima RTS, ili ako se nešto progovori o nama, progovori se naopako. Bastilja ima i danas, ali se opet ne može porediti sa onim što je bilo pre 27 godina, sa državnim medijima koji su huškali narod na mržnju. Danas su to „bastiljice“, da se malo našalim“, kaže Drašković, dodajući da smo daleko od odgovornog i slobodnog novinarstva.

„U istom danu pali Milošević i baš svi ideali i ciljevi 9. marta“

Drašković kaže da je SPO bio jedna velika i moćna reka sve do petog oktobra.

„Tragedija Srbije je u tome što su u istom danu pali Milošević i baš svi ideali i ciljevi 9. marta i svih buna od 9. marta do 5. oktobra“, kaže on.

Dodaje da je SPO bio osnivač svih koalicija opozicije devedestih godina, da je osnovao DOS i napisao program i dao ime.

„SPO je posle budvanskog atentata eliminisan iz DOS-a, tako da je „šarolika kompozicija ostala bez lokomotive“, koja se jedina zalagala za korenitu promenu režima, za korenito menjanje Srbije i njeno okretanje ka Evropi, kažnjavanje odgovornih za rat i nesreću. Sve je to pisalo u programu DOS-a, a sve je to napušteno kada je SPO sklonjen“, kaže Drašković.

Kaže da se 9. mart i sve ono što se događalo devedesetih „zatrpava neistinama“, kao i da misli da se ključne činjenice falsifikuju.

„Napravili su dil sa Legijom, sa Crvenim beretkama, sa Zemunskim klanom, srušili su vrh piramide, šiljak tog režima, ali je cela ta piramida ostala netaknuta. To je dan kada jeste pao Milošević, ali kada smo pali i mi, i naši snovi i ideali, žrtve“, kaže Drašković.

„Da nisu bojkotovani izbori 1997. godine, ne bi bilo bombardovanja“

„Prećutkuje se da jedna pobednička koalicija krši sporazum i donosi suludu odluku, da mi koji treba da pobedimo na tim izborima, bojkotujemo te izbore. Da nisu ti izbori bojkotovani, ne bi došlo do bombardovanja Srbije. Bila bi nemoguća ta koalicija koja je sklopljena 1998. godine, takozvana crveno-crna koalicija, koja je pokrenula zlo dole na Kosovu i gurnula državu pod NATO bombe“, kaže on.

Ponovio je da su se ideali 9. marta pretvorili u svoju suprotnost 5. oktobra.

„Hteli su ovi petog oktobra što su pobedili da nas probude. Sa kim da nas probude, sa mafijašima, Legijom, sa ubicama… Peti oktobar dan kada je ubijen 9. mart, a peti oktobar je sazvao 9. mart 1991. godine“, kaže Drašković.

Kaže da njega krive što 9. marta nije srušio režim.

„Mi smo bili najjača stranka opozicije, ali smo bili manjina. Prva izjava je stigla od Radovana Karadžića, da će mobilisati milion Srba, prevesti ih preko Drine, da kazni neprijatelje Srpstva koji su se pobunili“, kaže gost Novog dana.

Ističe da će Srbija, „uz svu svoju ljubav prema Puškinu, Dostojevskom, Majakovskom i prema ruskom narodu, ostati tu gde je, u Evropi“.

„Mi smo evropska država, sledićemo te putokaze postavljene 9. marta 1991. godine“, kaže Vuk Drašković.