CRTA obeležila Dan žena sa devojčicama u Kragujevcu

Vesti 08. mar 201821:35 > 21:38
Podeli:
Izvor: CRTA

Organizacija CRTA obeležila je Dan žena manifestacijom Devojčice imaju reč, u okviru kampanje Inspiring Girls, održanom u osnovnoj školi 21.oktobar u Kragujevcu.

Cilj globalne kampanje Inspiracija za devočice, pokrenute u Velikoj Britaniji, a koja se realizuje i u Srbiji, je osnaživanje devojčica, navodi se u saopštenju CRTE.

Na ovom događaju, sa devojčicama i dečacima iz osnovne škole 21. oktobar razgovarale su uspešne žene iz Kragujevca, iz sveta menadžmenta, umetnosti, preduzetništva, muzike i sociologije.

Istraživanja pokazuju da se i devojčice i dečaci u Srbiji češće odlučuju za zanimanja koja se smatraju „tipičnim“ za njihov pol.

Podaci takođe pokazuju da devojčice u Srbiji završavaju srednje škole i fakultete više nego dečaci, ali se žene kasnije u životu ređe nalaze na pozicijama odlučivanja.

Iako se nalaze na istim pozicijama i obavljaju iste poslove, žene su manje plaćene od muškaraca.

Podela na takozvane „muške“ i „ženske“ profesije i zanimanja i dalje dominira.

Ova kampanja poziva žene različitih profesija da posvete sat vremena godišnje kako bi devojčicama, kroz sopstveni primer približile različite mogućnosti u životu i karijeri i ispirisala ih da teže ostvarenju svojih životnih izbora.

Kampanja Inspiring girls u Velikoj Britaniji, je za četiri godine, okupila 26 hiljada volonterki i uključila 300 hiljada devojčica.

U kampanju u Srbiji aktivno su uključeni i dečaci jer je važno da i oni budu upoznati sa čime se sve u svojoj karijeri i životu susreću žene – njihove drugarice, sestre, mame…kako bi spremno učestovali u izgradnji ravnopravnog društva.

U okviru ove kampanje, slični događaji su organizovani i u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kraljevu i Kikindi.