Patrijarh Irinej: Promenom imena SPC se vezuje za Kosovo

Vesti 08. mar 201809:29 > 09:31
Tanjug/Televizija Hram/Ðakon Dragan S. Tanasijević

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej ocenio je da je predlog novog ustava SPC koji predviđa da se imenu crkve doda odrednica Pećka patrijaršija "veoma dobar" jer se time kako je rekao, SPC vezuje za Kosovo i Metohiju

„Vidim to kao veoma dobar predlog. Voleo bih da bude prihvaćen, zašto da ne, radi se o našoj istoriji, prošlosti i crkvi“, kazao je patrijarh za današnji Kurir.

Upitan da li promena naziva Srpske pravoslavne crkve podrazumeva preseljenje njenog poglavara iz Beograda u Peć, Irinej je rekao da se patrijarh ne može preseliti u Peć, odnosno da Beograd ostaje administrativni centar.

„Peć ostaje kao istorija naše prošlosti gde su bili patrijarsi, arhiepiskopi i bez obzira na to što je bilo, ostaje istorijski centar naše crkve“, kazao je patrijarh SPC.

Komentarišući najavljenu promenu procedure izbora patrijarha koja podrazumeva uvođenje tajnog glasanja vladika uz obaveznu dvotrećinsku većinu, Irinej je kazao da bi više voleo da ostane dosadašnja praksa „apostolskog žreba“ po kojoj je patrijarh biran nasumičnim izborom jedne od tri koverte sa imenima kandidata.

List Večernje novosti preneo je ranije da predlog novog ustava Srpske pravoslavne crkve (SPC) predvidja da zvanični naziv SPC ubuduće bude „Srpska pravoslavna crkva – Pećka patrijaršija“.

Novina je i da procedura izbora patrijarha bude pojednostavljena i da se crkveni poglavar bira na tzv. Izbornom saboru tajnim glasanjem, uz obaveznu dvotrećinsku većinu. „Izabrani kandidat nosiće i novi naslov: arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpskih i pomorskih zemalja“, navele su Novosti koje su imale uvid u tekst i dodale da novi ustav predvidja kao mogućnost i uzdizanje 13 postojećih episkopija na nivo mitropolija.

Finalnu verziju dokumenta Sveti arhijerejski sinod nedavno je uputio svim arhijerejima SPC. Usvajanje novog ustava SPC naći će se najverovatnije na dnevnom redu Svetog arhijerejskog sabora koji će biti održan sredinom maja, pišu Večernje novosti.