Država i etika: Slučaj pomoćnika ministra osuđivanog uslovno

Vesti 07. mar 201819:03 > 19:04
Izvor: prinscreen

Pomoćnik ministra pravde zadužen za evropske integracije i međunarodne projekte Čedomir Backović tri puta je pravosnažno osuđivan na uslovne kazne, pokazuju dokumenta do kojih je došla N1. Danas se vodi kao neosuđivan, Ministarstvo pravde N1 upozorilo na neovlašćeno prikupljanje podataka o ličnosti.

Zakon predviđa rehabilitaciju za takva dela, kako uslovne kazne građanima ne bi predstavljale opterećenje za dalju karijeru, pa se i Backović formalno vodi kao neosuđivan. Međutim, pitanje je kakvu poruku šalje država ako na važnu državnu funkciju postavlja osobu koja je prethodno odgovarala na sudu.

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović ima zavidno nasleđe – branilac predloga izmena Ustava u delu koji se tiče pravosuđa, član je više radnih grupa za izmenu zakona i predstavnik Srbije u Venecijanskoj komisiji. Međutim, taj visoko poziciponirani službenik Vlade Srbije tri puta je pravosnažno osuđivan: 1989. za nesavestan rad u privrednom poslovanju, 1990. zbog zloupotrebe ovlašćenja u prvivredi i 2004. za nanošenje lakših telesnih povreda.

Međutim, kako se radi o uslovnim kaznama, one su izbrisane iz evidencije, a u Ministarstvu pravde navode da nije osuđivan.

U dopisu ministarstva za N1 dodatno se ističu Backovićeve zasluge za otvaranje poglavlja 23, okončanje štrajka advokata ili utvrđivanje neustavnosti odredbi o blanko ostavkama u Zakonu o lokalnim izborima.

„U pitanju je istaknuti pravnik, sa zavidnom karijerom u Srbiji i SAD, gde je položio i američki pravosudni ispit i dobio sertifikat kao advokat i savetnik od strane Vrhovnog suda Kalifornije. Član je Advokatske komore Kalifornije“, navelo je Ministarstvo.

Stojiljković: Loša poruka države

Stručnost kandidata jeste jedan od osnovnih kriterijuma za izbor državnih službenika, kaže Jelisaveta Vasilić iz Saveta za borbu protiv korupcije, navodeći da se oko toga u Srbiji odavno lome koplja.

„To je godinama veliko pitanje – da li je dovoljna samo stručnost za takvo jedno mesto. ja lično smatram da to treba da bude i moralan čovek. Ako vi gledate moralnost jedne osobe i ako znate da je u tri godine tri krivične pravosnažne presude bilo, onda to za mene kao bivšeg sudiju nije moralno“, kaže Jelisaveta Vasilić.

Na komentar da se radi o uslovnim osudama koje su, po zakonu, obrisane iz evidencije, pa se Backović formalno vodi kao neosuđivan, Vasilić navodi da to uopšte nije važno.

„Bez obzira kakve su to osude bile, ja smatram da vlada, ako hoće da deluje ozbiljno, stručno, ne bi trebalo da bira takve ljude na tako važna pozicionirana mesta u vladi“, dodala je.

Sa tim se slaže i Zoran Stojiljković iz sindikata Nezavisnost, nekada član odbora Agencije za borbu protiv korupcije. On kaže da bi javnost morala da bude upoznata sa svim detaljima nečije biografije, pa i sa presudama koje su u međuvremenu obrisane u skladu sa odredbama o rehabilitaciji.

„Morate imati uvid u čitavu tu biografiju i odlučiti da li ćete ljude zavisno od njihovog kapaciteta, sposobnosti, profesionalnog opredeljenja, držati na nekim mestima koja imaju poruku. A poruka je biti visoko u ministarstvu pravde, a u svojoj profesionalnoj karijeri biti osuđen krivično za dela i prekršaje koji su vezani za privredu ili kršenje pravnih propisa. Znaci nije dobro da se to radi i treba voditi o tome racuna kada takve ljude kandidujete jer šaljete lošu poruku“, poručio je Stojiljković.

Na zahtev N1 upućen ministarstvu da nam odobri razgovor sa Čedomirom Backovićem nismo dobili nikakav odgovor. Ali je stiglo upozorenje da su dopisi TV N1 dostavljeni Backoviću, uz pozivanje na član krivičnog zakonika koji se odnosi na neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka.