NDM BGD: Pretnje posle prijavljivanja izbornih nepravilnosti

Izbori BG 06. mar 201817:23 > 17:29
Tanjug/Tanja Valič

Inicijativa Ne davimo Beograd saopštila je da su njihovom članu biračkog odbora počele da stižu pretnje nasiljem, nakon otkrivanja predizbornih nepravilnosti na jednom od biračkih mesta na Novom Beogradu, o čemu je obaveštena javnost i policija.

„Od policije očekujemo hitan i odlučan odgovor“, navodi se u saopštenju. Ne davimo Beograd precizira da su brutalne pretnje njihovom članu biračkog odbora upućene putem društvenih mreža.

Kako je precizirano, na više od 25 biračkih mesta, od ukupno 158 na kojima je Inicijativa imala članove biračkog odbora u proširenom sastavu, zabeležena su „ozbiljna kršenja Zakona i Pravilnika o radu biračkih odbora u vidu vodjenja paralelne evidencije birača koji su izašli na glasanje“.

„Ovo su u većini slučajeva radili članovi biračkih odbora iz SNS, ili nepoznata lica na ulazima biračkih mesta. Ova praksa je zabranjena članom 27. pravilnika o radu biračkih odbora, i mi smo pokušavali da je sprečimo“, ističe se u saopštenju.

Ukazuju da evidencija rednih brojeva birača ukazuje na nekoliko stvari. „Prvo, osobe koje je vode morale su da imaju na raspolaganju izvod iz biračkog spiska sa rednim brojevima birača, pa prvo pitanje koje bi nadležni organi morali da daju – kako se birački spisak našao u posedu ovih lica? Drugo, postoji mogućnost da se ovde radi o ‘sigurnim glasovima’, ali postoje i saznanja da se radi o učestvovanju u davanju i primanju mita u vezi sa glasanjem“, navode iz Inicijative.

Dodaje se i da je Inicijativa na najmanje dva mesta dobila informacije da je evidencija glasanja bila povezana sa davanjem mita.

„Na jednom biračkom mestu na Novom Beogradu prilikom glasanja van biračkog mesta, birač se zahvaljivao članovima biračkog odbora na poklonima koji je dobio od SNS pre toga. Na drugom biračkom mestu na Zvezdari biračima koji su dovezeni kombijem saopšteno je mesto gde mogu kasnije da preuzmu pakete, što je kontrolor odmah prijavio policiji“, piše u saopštenju.

Istaknuto je da je vodjenje paralelne evidencije bilo neskriveno i da je bilo sveprisutno, odnosno da se dešavalo u gotovo svim opštinama na kojima je Inicijativa imala članove biračkih odbora.

Iz Inicijative poručuju da postoji dovoljno indicija da je na lokalnim izborima u Beogradu „postojala ozbiljna mašinerija uticanja na volju birača“ i upozoravaju da će se, ukoliko se ti slučajevi ne istraže i ne sankcionišu, situacija samo pogoršavati.

Podseća se i da je pravni tim Inicijative podneo je 23 prigovora Gradskoj izbornoj komisiji zbog neregularnosti.