Korčok: Rešenje Kosova da bude prihvatljivo za obe strane

Vesti 05. mar 201817:31 > 19:36
Izvor: Tanjug/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA, OGNJEN STEVANOVIC

Šef slovačke diplomatije Ivan Korčok rekao je da niko iz Evropske unije, pa ni Slovačka, ne diktira šta će se naći u pravno obavezujućem dokumentu Beograda i Prištine, i dodao da rešenje za pitanje Kosova treba da bude prihvatljivo za obe strane.

„Postignut je napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a pravno obavezujući sporazum treba da služi interesu obeju strana“, rekao je u Beogradu Korčok, vršilac dužnosti ministra inostranih i evropskih poslova Slovačke, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom diplomatije Srbije, Ivicom Dačićem.

On je izrazio uverenje da Beograd i Priština mogu da nadju rešenje koje je od ključnog značaja za stabilnost Balkana.

Dačić je na konferenciji za novinare rekao da Srbija „ne može da trguje po pitanju Kosova“ i da dogovor treba da bude u „interesu svih“.

Na pitanje novinara da li je moguća dalja destabilizacija u Slovačkoj zbog ubistva novinara Jana Kučijaka slovački ministar je izrazio uverenje da će vlasti učiniti sve da istraže taj slučaj i krivce izvedu pred sud.

„Ovaj dogadjaj je izazvao političke tenzije, ali neće doći do destabilizacije jer mi imamo demokratske institucije“, ocenio je Korčok.

Dačić je izrazio zahvalnost Slovačkoj zbog protivljenja da nezavisnost Kosova bude legalizovana kroz međunarodne institucije i na podršci Srbiji na putu evropskih integracija.

Srbija i Slovačka su prijateljske zemlje i imamo zajedničke stavove o nizu međunarodnih problema, izjavio je Dačić.

On je najavio da će u Beogradu biti održana svečanost povodom 100. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Čehoslovačke i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Mislim da ćemo lakše obezbediti učešće predstavnika Češke i Slovačke na proslavi, nego Slovenije i Hrvatske, rekao je Dačić.

O ubistvu istraživačkog novinara

Vlada Slovačke je pod pritiskom nakon ubistva novinara Jana Kucijaka i njegove devojke, a Korčok navodi da je ovaj događaj izazvao političke tenzije, ali smatra da neće dovesti do destabilizacije zemlje.

Slovački ministar kulture i informisanja, kako je najavio nakon ubistva Kucijaka i njegove devojke, predao je predsedniku ostavku sa obrazloženjem da ne može da podnese da se to dogodilo za vreme njegovog mandata.

Javnost u toj zemlji sve glasnije traži da ostavku podnese i ministar unutrašnjih poslova, a predsednik je zatražio temeljne izmene u vladi ili raspisivanje novih izbora. Slovački premijer Robert Fico odbacio je zahteve predsednika, a iz vlade poručuju da su te tenzije deo političkog života.

„Neće biti destabilizacije u zemlji, jer mi imamo demokratske insitucije, imamo predstavnike tih institucije i oni su svesni onoga što je najvažnije u ovom trenutku a to je da se sprovede istraga i počinioci privedu pravdi. Ukoliko ima političkih tenzija one će će biti razrešene u okviru ustavnih okvira Slovačke“, rekao je Korčok.

Korčok sa Brnabić: Čvrsto se zalažemo za proširenje

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je Korčokom o odnosima dve zemlje i mogućnošću njihovog daljeg razvijanja kroz ekonomsku saradnju kao i u oblastima energetike i naučnih inovacija.  

Brnabić je ocenila da je određivanje okvirnog datuma pristupanja Srbije Evropskoj uniji ohrabrujuća i pozitivna odluka, koja će imati pozitivan efekat na dalji proces pristupanja.  

Ona je rekla da fiskalna konsolidacija i stvaranje dugoročne makroekonomske stabilnosti daje povoljnu ekonomsku klimu i dodatnu sigurnost svim stranim kompanijama koje žele da investiraju u Srbiji.  

Korčok je istakao da se Slovačka čvrsto zalaže za proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan.  

Prema njegovim rečima, Srbija je prepoznata kao lider i ključna zemlja za očuvanje stabilnosti u regionu i Slovačka je čvrsto opredeljena da bude konstruktivan partner Srbiji i podrška na putu ka Evropskoj uniji, kao i da je za Srbiju najvažniji napredak po pitanju vladavine prava i ključna oblast za članstvo u Uniji.