Kuburović: Nema govora o povlačenju predloga izmena Ustava

Vesti 05. mar. 201810:38 > 12:12
Podeli:
Izvor: N1

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da predlog amandmana na Ustav Srbije, koji se odnose na pravosuđe, neće biti povučen.

„O povlačenju teksta nema reči. To je nešto iza čega Ministaratvo čvrsto stoji“, rekla je Kuburović na poslednjem okruglom stolu u drugom ciklusu javne rasprave o Ustavnim amandmanima.

Mnoga strukovna udruženja kritikovala su taj predlog izmena Ustava i tražila njegovo povlačenje.

Kuburović je ocenila da je do sada Ministarstvo pravde dobilo konstruktivne kritike, ali i kritike bez „argumentovanog obrazloženja“. 

„Mišljenje struke i te kako je bitno. Ono je bitno, ali nije jedino kojim ćemo se rukovoditi“, rekla je Kuburović.  

Ona je navela da će posle 8. marta, kada rasprava bude zatvorena, ministarstvo razmotriti sve pristigle predloge promena radnog teksta nacrta Ustavnih amandmana i da će sastaviti završni tekst koji će poslati Venecijanskoj komisiji.    

Ministarkin osvrt na kritike

Kuburović se osvrnula na to što će pet „istaknutih pravnika“ koje će birati Skupština Srbije biti deo Visokog saveta sudstva, što je u mnogim delovima struke izazvalo skepsu. Ona je rekla da veruje da će njihov izbor urediti zakonom, jer Ustav ne može da se bavi tako preciznim kriterijumima, već načelima.  

Ona je dodala i da će za njihov izbor u parlamentu biti potrebna kvalifikovana većina (tri petine poslanika). Kuburović je kazala i da će se izborom pet sudija i pet „ne-sudija“ u VSS postići balans.  

Upitana zbog čega će „zlatni glas“ u odlučivanju u VSS imati predsednik koji se bira iz redova „istaknutih pravnika“, ona je kazala da je to preporuka Venecijanske komisije i da će institut „zlatnog glasa“ postojati samo kada je situacija nerešena (pet-pet).  

Kuburović se osvrnula i na negativne komentare na to što će, prema nacrtu zakona, ministar pokretati disciplinski postupak protiv sudija i tužilaca i kazala da i sada ministar pokreće inicijativu za disciplinski postupak.  

Ona je dodala i da se ono što se menja Ustavnim amandmanima nije moglo promeniti zakonom, jer Ustav definiše sastav VSS i Državnog veća tužilaca (DTV).  

OEBS: Mišljenje struke se mora uzeti u obzir

Šef misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio izjavio je da Ministarstvo pravde mora biti otvoreno da prihvati druga mišljenja i da nađe način da uključi druga mišljenja koja su pristigla u tekst izmena Ustava i da se „mišljenje struke i eksperata mora uzeti u obzir“.  

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da reforme ekonomskog sistema i javne uprave „padaju u vodu“ ako se Vlada Srbije ne fokusira na vladavinu prava i ne napravi nezavisno i efikasno sudstvo i dodala da su Ustavne reforme kičma vladavine prava.  

„Mi ovo ne radimo jer je ovo potrebno za poglavlje 23 i zato što je to važno za otvaranje novih poglavlja, već je neophodno da bi napravljene reforme bile održive“, rekla je Brnabić.